Så väljer du rätt skidjacka
En bra skidjacka ska passa till din skidstil, hur du åker skidor och hur frusen du är.
Du ska inte googla rätt länge på skidjackor innan du märker att det finns massor av olika sorter. Här får du lite hjälp med att hitta rätt skidjacka till just dig.
Man kan, i stora drag, dela upp skidjackor i 4 typer:
1. Dunjackor
2. De fodrade skidjackor
3. Skaljackor
Dunjackan – till den iskalla och torra terrängen
Väljer du en tjock dunjacka – och inte bara en tunn dun-väst – får du en mycket varm jacka som kan hålla dig igång även på de mest förfrusna bergstoppar och under de kallaste åken upp med sittliften. Nackdelen med de tjocka dunjackorna är att de lätt blir mycket varma att åka skidor i när du kämpar nedför backen. Om den inte har ett vattentätt yttertyg är dunjackor även mycket sårbara i blött väder – till exempel om du ramlar i tösnö. Dunen faller ihop och jackan förlorar sin förmåga att värma.
I stora drag kan man säga att dunjackan lämpar sig mer till mer än vanlig kyla och torrt väder. Och till skidåkare som antingen fryser lätt eller som inte arbetar så hårt på pisterna. Dunjackor har väldigt sällan snökjol så de kan “skyffla” upp en hel del snö om du rör dig i djup snö och välter.
Tips: Överväg att köpa en tunn dunjacka, som varken tar plats eller väger så mycket i din dag-ryggsäck, och som du kan ta på dig under din fodrade skidjacka eller skaljacka, när du sitter i stolliften eller står på en vindpinad topp.
En fodrad skidjacka – allroundjackan
Det vanligaste skidytterplagget är en fodrad skidjacka. Jackan är tillverkad av ett vattentätt yttermaterial och hopsydd med ett varmt innerlager av mikrofibrer. Den fodrade jackan är det ”säkra valet”, eftersom den uppfyller de flestas behov på en vanlig skidsemester och när det är vanligt vinterväder ute. Du ska dock vara uppmärksam på ett par saker när du tittar efter en fodrad skidjacka:
Kolla vattentätheten. Vill du ha en jacka som är hundra procent vattentät i alla situationer, ska yttertyget helst kunna tåla ett vattenpelartryck på cirka 10 000 millimeter. (Vattenpelartryck är ett uttryck för vattentäthet)
Kolla andningsförmågan(ventilation): Även om fodrade skidjackor aldrig får samma andningsbara egenskaper som bra skal-jackor, bör du fundera på om det är ett issue för dig. Är du typen som “glider” lugnt nedför den blå pisten, betyder det antagligen inte så mycket. Men åker du mer aggressivt och på branta pister, kan det vara mycket bra att ha en jacka som kan andas. Varm svett som inte transporters bort blir snabbt till iskall svett som kan förstöra en annars bra skiddag. De flesta skidjackor har också ventilationsblixtlås under armarna eller på sidan som du kan öppna om du får det riktigt varmt. Fodrade skidjackor är de mest sålda och använda av svenskarna.
Skal-jackan – förnäma egenskaper även vid skidåkning
Fler och fler skidåkare väljer i dag skaljackan, som ursprungligen utvecklades till bergsbestigning och vandring. Klättrarna ville ha en tålig, vattentät, ventilerad och lätt jacka. Nu betyder vikten inte så mycket på en skidsemester, men skaljackans förnäma vattentäta och andningsbara egenskaper gör den perfekt till skidåkning. Det bästa med en skaljacka är att du kan reglera din kroppstemperatur genom att ta mellanlagren av eller på.
Använder du samtidigt svettransporterande lager under skaljackan får du den bästa tänkbara ventilationen. En annan fördel med skaljackan är att du kan använda den som fritidsjacka/regnjacka året runt. Skaljackan är klart att föredra för dig som är aktiv och inte står stilla på skidsemestern. Jackan ger ingen värme men ser till att hålla vind, vatten och snö ute. Därför ska du bara hitta ett innerlager och mellanlager som kan hålla dig varm, vilket skulle kunna vara svettransporterande skidunderställ samt en bra skidpulli/skidtröja. Är det kallt, kan du ha en tunn dun- eller fiberdunjacka i väskan som du tar av och på beroende på vädret.
Tips: Det finns flera typer ventilationsmembran. Vi kommer inte nämna dem alla här men precis som med fodrade jackor, ska du titta efter vattentäthet, ventilation och slitstyrka. Du kan räkna med att pris och kvalitet hör ihop. En dyr skaljacka – ev. med tre lager GoreTex och toppkvalitets-blixtlås - har oftast markant bättre vattentäthet och ventilation än en billig skaljacka.
Softshell - helårsjackan
Sagt lite förenklat är softshell-jackan en mjuk skaljacka. Den har oftast inte mycket foder och är inte särskilt varm när det blir riktigt kallt. När vi talar om skidåkning, utmärker en softshell-jacka sig genom att vara mjuk och flexibel. Den är nästan vindtät, men inte hundra procent. Den andas, men det är delade meningar hur bra ventilerad en softshell egentligen är. Den är vattenavvisande, men sällan hundra procent vattentät. En del märken gör dock helt vind- och vattentäta softshells. Så du kan få en softshell i hög kvalitet, priset är dock därefter.
I största allmänhet kan man säga att en softshell är bäst i torrt och inte allt för kallt väder, ev. en vår-solskensdag i Alperna.
Tips, som gäller alla skidjackor:
• Kolla om jackan har snökjol/snöresår. Med snökjol undgår du att få kall snö på magen.
• Kolla att jackan har de fickor du behöver. Ex en ficka på ärmen till ditt liftkort.
• Har jackan en huva, så kolla att huvan kan gå över en skidhjälm (för en skidhjälm använder du väl, eller hur?)
Du kan hitta din nästa skidjacka för damer og skidjacka för barn här.