Den ultimativa guiden om hur du ska tvätta och impregnera dina skidkläder.
Vi hos Skidresor.com rekommenderar som utgångspunkt inte att du tvättar dina kläder med membran allt för ofta, framför allt inte om det är skidkläder, som du bara använder ett fåtal gånger om året.
Det är alltid olika åsikter om detta, men vi tror att för mycket tvätt sliter hårt på kläderna.
Vi har försökt sätta ihop en översikt över de olika slags produkterna du skulle kunna vara intresserad av att tvätta och impregnera med.
Du hittar här en guide om hur du tvättar dina smutsiga, feta eller svettiga kläder. Det viktigaste för att hålla en produkts funktion och livstid är att du sköter den ordentligt. Du får gärna ge järnet i dina träningskläder, skidkläder eller andra slags kläder, bara du ser till att ta hand om dem efter tillverkarens rekommendationer!
OBS: Du kan tvätta dina skidkläder, dunjacka eller andra ytterplagg utan att impregnera det. Dock kan du inte gå åt andra hållet och impregnera utan att tvätta rent först, eftersom det kommer att ligga ett skyddslager ovanpå en massa smuts och fläckar!
Varför ska du tvätta?
Har du varit aktiv i dina skidkläder, träningskläder eller andra plagg har du antagligen börjat svettas och det kan sätta sig i kläderna. Med skidkläder kan det ofta fixas genom att du hänger dina kläder utanför efter en skidsemester, men vid hög fysisk aktivitet kommer det sätta sig i kläderna. Har dina kläder blivit smutsiga pga. jord, gräs, choklad, vin eller annat så behöver de en tvätt, eftersom det är med till att försämra kvaliteten av membranen eller den vattentäta impregneringen/DWR som sitter i kläderna (Durable Water Repellant). Det betyder att dina produkter, på grund av smuts eller svett, inte har samma andningsförmåga som när du köpte dem, därför ska du tvätta dem.
Hur ofta ska du tvätta/impregnera?
Med skidkläder ska du bara tvätta när du kan se att det behövs. Så länge de inte är smutsiga eller luktar mycket svett, så behövs det inte. Träningskläder däremot kan klara en tvätt efter varje träning.
För att se om jackan också ska impregneras, kan du göra ett litet test som du kan läsa nederst i artikeln.
Så gör du
Olika produkter ska tvättas och impregneras på olika sätt. Det viktigaste är att du läser tvättmärkningen på kläderna där det rekommenderas hur du ska gå tillväga. Tvätta ALDRIG dina membrankläder som du tvättar dina vanliga kläder. Skippa ditt eget tvätt- och sköljmedel och använd bara godkända produkter som passar till att tvätta, impregnera och bibehålla de funktionella egenskaperna i ytterplagg, skor och utrustning.
Tvättanvisningar kan se olika ut efter om det är skidjackor, softshells, regnjackor eller annat
Tvätt och impregnering av skidkläder
Om dina skidkläder inte ska tvättas utan bara impregneras på nytt, så hoppa över avsnittet ”Tvätt av skidkläder”.
Dina skidkläder kommer oftast ha en viss form av membran (oftast Gore-Tex) som gör att de kan andas och är vattentäta. De ska skötas eftersom hållbarheten annars skulle försvinna gradvist år efter år.
Tvätt av skidkläder
Utgår vi från en skidjacka, så ska den tvättas så att membranen rengörs och kan andas. Du kommer möjligtvis kunna märka när din jacka inte känns ventilerad, vilket kan bero på att den är full av damm och smuts. När det händer stoppas förmågan att ”andas” och du kommer inte få rätt effekt av kläderna. För att tvätta dina skidkläder finns flera olika produkter, vilken du väljer spelar ingen roll. Du ska bara vara säker på att det passar bra till tvätt av andningsbara och vattentäta artiklar med membran.
Tvättmedlen är designade specifikt till att uppfriska de funktionella egenskaper med de material som dina kläder är gjorda av. En klassisk skidjacka eller fritidsjacka är alltid förbehandlad med en hållbar vattenresistent (DWR) beläggning, som gör så att kläderna inte suger upp/tar in vatten. Den beläggningen förstörs av smuts, damm, svett osv.
Beläggningen görs andningsbar och vattentät igen genom att använda tvättmedel som rensar och uppfriskar beläggningen/membranen på dina kläder. Andningsförmågan är mycket viktig när du använder dina skidkläder eftersom du annars skulle bli fuktig och klibbig under kläderna. Så om du tvättar dina skidkläder när det behövs så kommer coatingen som sitter på/i jackan, återigen kunna andas och all den fukt som din kropp producerar kan ledas ut.
Till tvätt av teknisk beklädning med membran som t.ex. Gore-tex, Dermizax, Sympatex, HyVent eller liknande, kan du använda produkter utan lösningsmedel som kan skada impregnering och membran.
• Tech Wash kan användas på alla tekniska plagg med membran. Det är också perfekt som tvättmedel till tvätt av nylon- och syntetiska tält, ryggsäckar, markiser, textiltillbehär, kameraväskor, etc.
• Feldten är riktigt smart eftersom det kan användas tillsammans med Feldten Wash-In Proof i samma tvätt. Textile wash gör så att materialet blir redo att få impregnering, och dessutom ser det till att hålla dina skidkläder andningsbara.
Läs mycket mer om Feldten tvätt och impregnering i slutet av artikeln under "Tvätt och impregnering i samma tvättrunda".
När du har hittat din produkt
När du har valt ett tvättmedel till att ta hand om dina skidkläder eller andra tekniska plagg, så är det viktigt att du först läser igenom bruksanvisningen på produkten. Hos både Feldten och Nikwax ska du hälla i den mängd som passar till kilo kläder (står på flaskan). Det häller du i tvättmaskinen där du vanligtvis häller i tvättmedel. Sedan väljer du program och temperatur efter anvisning, där det står om kläderna tå vanlig tvätt, skontvätt, extra skonsam tvätt eller bara får tvättas för hand. Oftast kommer det vara låga grader och en skontvätt som du råds till.
Kom ihåg att aldrig använda: Sköljmedel eller andra tvättmedel där det är enzymer. De bryter nämligen ned membranen i dina kläder.
Förstå din tvättmärkning - Ser här vad de olika symbolerna betyder:
På en tvättmärkning som denna har du 2 möjligheter, antingen tvättar du den på 30 graders skontvätt, eller ger den till morsan!
Innan du sätter igång tvättmaskinen ska du tänka på (om det är en jacka):
1. Stänga igen jackan med den stora dragkedjan
2. Stänga blixtlåsen under ärmarna – även kallade ventilationsblixtlås
3. Öppna fickorna
4. Lossa handledsbanden som du vanligtvis spänner åt
5. Har du dragit åt resåren i luvan eller midjan på jackan, så ska de också lossas.
Ditt plagg är nu tvättat och behöver möjligtvis impregneras på nytt.
Ska dina kläder inte impregneras på nytt, får du gärna skicka in dem i torktumlaren vid en låg temperatur (Om inte det står i tvättmärkningen att du inte får). Hos många Gore-tex-produkter rekommenderas det att man torkar sina kläder vid svag värme efter impregnering eftersom det fördelar ut wash-in-impregneringen.
Impregnering av skidkläder
OBS: Normalt impregnerar man varannan gång man tvättar sitt plagg. Om du alltså tvättar ditt plagg sällan. Om du tvättar dina funktionella kläder ofta (varannan månad), så ska det återimpregneras var 5 gång.
Impregnering på nytt är ytterst viktigt om du vill behålla klädernas funktionella egenskaper. Allt som allt är impregneringens funktion att få vattnet att studsa av kläderna. Materialet är därför vattenfrånstötande, då det bildas vattendroppar på ytan. Själva ytan blir sliten med tiden och därför ska det användas återimpregnering för att återupprätta DWR.
Det är även viktigt att få kläderna impregnerade eftersom de annars förlorar förmågan att andas - Så snart dina textiler blir våta och genomblöta kan produkten inte transportera bort fukt och svett från kroppen. Ventilation och vattentäthet går alltså hand i hand!
När du impregnerar dina kläder skapas en flexibel vattenfrånstötande behandling på de individuella fibrerna som förhindrar att vatten och fukt tränger igenom.
Till impregnering kan du använda:
Det står på produkterna hur de ska användas. Oftast ska du bara slänga dina kläder i maskinen och välja ett skonprogram och hälla i impregneringsmedlet i tvättmedelsfacket. Om kläderna ska vara torra eller våta, står på den enskilda produkten.
När ditt plagg/ dina kläder nu har återimpregnerats ska de torka. Om tvättmärkningen tillåter det, så kasta in kläderna i torktumlaren, eftersom återimpregneringen fördelas ut bättre under svag värme i torktumlaren. Oftast ska du dock hänga det till att lufttorka - men kom ihåg att kolla tvättmärkningen!
Spray-impregnering
Om du inte vill köra en extra tvätt efter att du redan har tvättat dina kläder en gång, så kan du också impregnera dina textilkläder genom att använda en spray-impregnering istället för wash-in-impregnering. Den kan användas på en torr jacka och en jacka som är våt och nytvättad. Det står på sprayflaskorna hur de ska användas.
Du kan exempelvis använda:
Ska du både tvätta och impregnera, så har Nikwax och Feldten "set/paket" som kan lösa ditt behov. Hitta de här. Tvätt och impregnering av dunjacka
Tvätt av dunjacka
Har du en dunjacka du är riktigt glad för men som ska tvättas eftersom den är mycket smutsig eller luktar svett, så kan du lugnt tvätta den utan att förstöra varken dun eller yttersidan. Det är en fördel att tvätta en dunjacka med godkända duntvätt-produkter, som ser till att upprätthålla andningsförmågan.
OBS: Innan du går i gång, ska du ALLTID kolla tvättmärkningen inne i jackan där det står om dunjackan får tvättas i en tvättmaskin eller om den bara får tvättas för hand!
1. Ta bort smuts med en trasa
2. Vänd din dunjacka ut och in
3. Se till att alla blixtlås är stängda, både det stora, ventilationsblixtlåsen på sidan och de vid fickorna.
4. Ställ tvättmaskinen på det program som rekommenderas i anvisningen (oftast ett 30 eller 40 graders ullprogram)
5. Använd en produkt som passar till tvätt av dun, använd inte tvättmedel eller tvål som innehåller lösningsmedel eller enzymer – använd bara särskilda duntvätt-produkter.
6. Häll i ditt duntvättmedel i tvättmedelsfacket och justera mängden efter vad som står på flaskan.
7. Sätt igång tvättmaskinen
Till tvätt av dunjackor, sovsäckar, täcken, kuddar och andra produkter som innehåller dun, kan du använda:
Impregnering av dunjacka
Har du en dunjacka som är vattenfrånstötande ska du sköta den vattentäta impregneringen/DWR, som sitter i plagget (Durable Water Repellant). Det kan du göra antingen genom spray eller med wash-in-produkter.
Har du just tvättat din dunjacka ska du impregnera din dunjacka på samma sätt som en skidjacka:
• (Har du inte tvättat din dunjacka innan så se till att ta bort tvättmedelsrester från tvättmedelsfacket, som sitter kvar sedan tidigare tvättar)
• Kasta in din dunjacka i tvättmaskinen
• Välj det rekommenderade programmet som står i jackan och på impregneringsflaskan
• Häll i den mängd som rekommenderas på flaskan
• Starta tvätten
• Din tvätt är färdig
Det är viktigt att få ut så mycket vatten ur dunen som möjligt. Du får därför gärna centrifugera din dunjacka flera gånger om du inte redan är gjort ordentligt på ett duntvätt-program. Välj dock inte en för snabb centrifugering, eftersom vått dun är tungt och kan innehålla stora mängder vatten. Om det kastas runt för snabbt, riskerar du att förstöra de invändiga kamrarna.
OBS: Torka inte din dunjacka i torktumlaren om det står på tvättanvisningen att du inte får!
Allt efter vilken produkt du använder till återimpregnering av en dunjacka, ska det följas olika tvättanvisningar. De flesta impregneringsvätskor är gjorda så att det inte behövs torktumlande för att öka klädernas DWR. Det kan dock rekommenderas, att du torktumlar din dunjacka, eftersom det kan sluta med att fyllningen förstörs totalt om dina våta dun bara ligger tunga och fuktiga.
Om det står i tvättanvisningen att jackan får torktumlas, så följer du den anvisning som oftast kommer vara vid torkning vid låg/medium värme. Står det att du inte får, så se till att hänga upp produkten till lufttorkning. Lägg inte undan produkten innan den är helt torr. Ett litet tips kan vara att skaka lite i dunjackan under torkning så att alla dunen faller på plats. Får den torktumlas så släng in 1-2 dryerballs/tennisbollar i maskinen.
Till impregnering av dunjackor kan du exempelvis använda:
OBS: Torka inte din jacka i torktumlaren om det står i tvättmärkningen att du inte får.
Tvätt av ylle
Vid ylletvätt är det viktigt, att du kollar tvättmärkningen på dina ylleplagg. Ylle ska oftast tvättas skonsamt och därför har din tvättmaskin antagligen ett ull-program. Du ska dock BARA tvätta dina yllekläder när de är smutsiga. Kläderna behöver inte tvättas så ofta. Använd alltid ylletvättprodukter och inte vanligt tvättmedel. Tvätt-produkter som är för ylletvätt ser till att ta bort smuts och odör i dina yllekläder, vare sig det är merinoull eller vanlig ull.
Sådan tvättar du dina yllekläder.
• Kolla tvättanvisningen
• Kasta in yllekläderna i tvättmaskinen
• Läs på ylletvättprodukten, hur stor dosering som rekommenderas
• Häll i ulltvättmedlet i tvättmedelsfacket
• Välj det rekommenderade programmet som står i kläderna eller på ylletvättflaskan (oftast programmet ylletvätt)
• Dina kläder är färdiga
Så snart dina kläder är färdiga, ska du ta ut dem ur tvättmaskinen snarast möjligt, de ska torka med en gång - och du ska INTE kasta in dem i torktumlaren, utan hänga dem till tork ute eller på badrummet. Är det stora ylletröjor, så lägg dem på en handduk utanför eller på badrummet. Häng dem inte på en galge eftersom du riskerar att din stickade tröja blir allt för lång. Vissa ylleprodukter kan torktumlas, men de krymper med 5-10 procent så det rekommenderas inte.
Till ylletvätt finns exempelvis följande tvättmedel:
Tvätt av träningskläder
Vare sig du är toppatlet eller bara sportar på amatörnivå så svettas du. En del svettas mer än andra, men oavsett, så är det lika för oss alla. Svetten sätter sig i kläderna!
Även om träningskläderna är gjorda i svettransporterande material, kan det inte undgås att det luktar lite, även efter en ny tvätt. Här gör många fel och använder sköljmedel vid nästa tvätt för att få kläderna till att dofta rent. Det får du aldrig göra eftersom det förstör klädernas funktionella egenskaper. En del säger att det bästa husmorstricket är en matsked med ättika, men vi anser utifrån erfarenhet att du får mycket mer ut av dina träningskläder om man investerar i diverse sporttvättsprodukter.
Vill du ta hand om dina träningskläder och ta bort svettlukt, så ska du använda produkter som är gjorda till att tvätta, underhålla och sköta tränings- och fitnesskläder. De utvecklade sportstvätt-produkterna tar bort även de svåraste lukter och gör kläderna rena, mjuka och väldoftande (finns även oparfymerade). Det som produkterna gör är att de går in och neutraliserar och tar bort luktmolekylerna varje gång.
Så tvättar du dina träningskläder:
• Kolla tvättanvisningen på kläderna
• Lägg det i tvättmaskinen med den normala sidan ut och vänd dem inte ut och in.
• Sätt maskinen på det program och den temperatur, som det rekommenderas i kläderna och på sporttvättsflaskan
• Dosera sporttvättmedel i tvättmedelsfacket – mängd justeras efter antal kg. kläder.
• Starta maskinen
Så snart din tvätt är färdig är det viktigt att du så snabbt som möjligt får torkat dina kläder. Det gör du genom att hänga det till tork (gärna utomhus). Använd helst inte torktumlare eftersom det förstör tyget, resår och sömmar i träningskläderna (det kan dock variera allt efter vilka kläder du har – kolla tvättmärkningen där det står om kläderna tål att torktumlas).
Till tvätt av träningskläder finns exempelvis:
Tvätt och impregnering av softshells
Softshells ska tvättas på ett visst sätt för att bibehålla de funktionella egenskaperna. Följ tvätt-guiden i början av artikeln om tvätt av skidkläder, då du ska använda dig av samma procedur.
Du kan använda dessa produkter till tvätt av softshell:
Du kan använda dessa produkter till impregnering av softshell:
Spray
Tvätt och impregnering av skor
Ibland behöver man tvätta, rengöra eller bara ge sina skor lite underhåll. Det ska göras när de blivit smutsiga eller för att de luktar illa efter en lång promenad, träning eller en lång arbetsdag.
Skor ska behandlas på olika sätt allt efter om det är sportskor, ute-skor, skinnskor osv. Du kan dock med de flesta skorengöringsprodukter komma riktigt långt.
Vi har listat en del olika produkter som kan hjälpa dig med att få rena eller fräscha skor igen. Det finns produkter till både rengöring och en del till att ta bort dålig/svettig lukt.
Ser dina skor ut så här så behöver de en bra och noggrann tvätt.:)
Tvätt/rengöring av skor
Till vattentäta och outdoor- och sportskor kan du använda Nikwax Footwear Cleaning Gel. Precis som andra skorengöringsprodukter, går det in och ger en förnyad andningsförmåga. Det är bra till skor med Gore-Tex, eVent och Sympatex. Ska du göra rent ett par sneakers, skinn-, syntetisk-, textil eller vanliga skor så kan du använda en Feldten Power Cleaner som tar bort smuts.
Impregnering av skor?
Till vanliga skor, stövlar och kängor som är vattenfrånstötande kan du använda
Holmenkol Impregnering Spray eller en Feldten Weather Proof. De underhåller impregneringen i skon och ser till att den förblir vattentät och kan andas. Har du en sko i borstat matt läder, (nubuck) så kan du använda en Nikwax Nubuck och Suede Proofing, som bibehåller stödet samt textur i läderskon.
Får du kasta in dina sneakers/skor i tvättmaskinen?
Du får gärna kasta in dina skor i tvättmaskinen, men du ska vara medveten om att det inte är bra för skorna eftersom det sliter på dem. Så tvätta dem inte på mer än 30 grader och gärna på ett skonprogram (utan tvätt- eller sköljmedel). Kan du köra ett kort program, så gör det. De behöver inte sköljas igenom 5-6 gånger för att få bort all smuts.
Ett tips är dock att lägga en massa handdukar med i tvätten, så kastas skorna inte så mycket runt, annars kan du packa in dem i ett nät eller ett örngott. Vi rekommenderar inte att du tvättar skinnskor.
När dina skor är färdiga ska du sätta dem till att lufttorka. De får inte köra dem i torktumlaren.
Men kommer du att förlora din garanti om du tvättar dina skor i tvättmaskinen
Tvätt och impregnering i samma tvätt-runda
Som utgångspunkt ska man alltid först tvätta produkter, innan man kan impregnera plaggen. Det har dock kommit en ny produkt på marknaden som gör att du nu kan tvätta och impregnera i samma tvätt. Så slipper du för att köra 2 tvättar.
Feldten är specialister inom ytbehandling och har i år utvecklat tvätt- och impregneringsprodukter som kan köras i en tvätt. Det går således till så att man väljer att hälla Feldten’s Textile Wash i tvättmedelsfacket och Feldten’s wash-in proof i sköljmedelsfacket, tvätta och sedan slänga in skidkläderna i torktumlaren, så impregneringen sätter sig ordentligt (om kläderna kan tåla att komma i torktumlaren – se tvättanvisningen)
Genom att tvätta och impregnera i samma tvätt, sparas hantering, energi och det är lättare att vårda dina funktionella kläder hela säsongen.
Vill du tvätta och impregnera i samma tvätt kan du använda:
Varför kan du tvätta Feldten tvätt och impregnering i samma tvätt, när du inte kan det med Nikwax eller andra märken?
Det beror på att utvecklingsavdelningen hos Feldten har skapat en ny sammansättning av de element som tränger in och sköljer plaggen, som gör att rengöringsprodukterna inte går i vägen för impregneringen utan istället rengör din produkt innan impregneringen tränger in.
Det enda tvättmedel och impregnering som kan köras i samma tvätt.
Det enkla impregneringstestet
Om du vill testa impregneringen på din utrustning och se om dina kläder fortfarande är vattentäta, så kan du testa det på ett särskilt sätt. Häll vatten på dina kläder/skor och se om vattnet samlar sig i små droppar på yttersidan. Samlar vattnet sig till mindre droppar är det ett tecken på att impregneringen fungerar och är vattenfrånstötande. Samlar vattnet sig inte utan tränger in i kläderna och bildar ”mörkare fläckar”, så betyder det att vattnet absorberas i kläderna/skorna och det förstör andningsförmågan. Det är ett tecken på att din vattentäta DWR/impregnering inte fungerar som den ska. Du behöver därför impregnera din produkt med wash-in eller spray.
Gör dina kläder små vattenpärlor så är ditt klädesplagg fortfarande vattenfrånstötande. Tränger det däremot in i klädesplagget ska det impregneras.