Här kan du handla tullfritt på skidsemestern
På en del ställen i Europa är det några villkor som gör att du kan handla tullfritt. Här är en kort lista över platser där billig shopping och skidåkning i världsklass möts.
Det är många bra saker med Alperna. Det finns stora berg, massor av snö och massor av mysiga orter. Och så har vi Schweiz, som för denna historia är ganska central. För Schweiz är nämligen inte medlem av EU och det betyder att du här (som utgångspunkt) kan handla tullfritt.
Lyckligtvis är Schweiz (precis som många av länderna runt omkring) ett bergsland, med massor av skidområden och här och där på Schweiz 185,2 mil långa gräns kan du åka skidor från andra skidområden in i Schweiz – och på en del ställen kan du packa din skidryggsäck med tullfria varor.
Varför just en del ställen på gränserna mellan länderna är tullfria är en längre historia, men poängen är att när du kan handla tullfritt så kan du handla billigt! Det gäller allt från sprit och matvaror till märkesvaror och skidutrustning.
Livigno
Först på listan dyker denna gömda italienska pärla upp. Det gör den för att Livigno ligger precis på gränsen till Schweiz och för att Italiens administrativa uppbyggnad, med sina furstendömen och små enklaver, är lite konstig.
Anyways: Livigno har lite mer än 110 pistkilometer för alla nivåer, två stora funparks och fett bra markerad offpist. Dessutom är de kända för att ha helt fantastiska liftar, vilket resulterar i väldigt få liftköer och till denna vinter har de uppgraderat med en splitterny stor 10-mans-gondolbana, så köerna blir ännu färre. Staden ligger i 1 816 meters höjd över Medelhavet och du kan vara säker på massor av snö. Staden är med sina många stora trähus mycket klassisk och jättemysig att vistas i.
Den tullfria statusen betyder att staden i allmänhet är billig att vistas i, framför allt när det gäller mat, dryck och shopping. För till skillnad från exempelvis Samnaun, som få turister bor i men som många besöker, så kan man ju just bo i Livigno och utnyttja den tullfria statusen under hela sitt besök.
Den enda nackdelen är att Livigno ligger i en mycket isolerad dal (vilket var anledningen till att staden fick tullfri status) som är relativt besvärlig att ta sig till. Det är ”bara” cirka 113 mil från tyska gränsen, men den sista biten går genom tunnlar och bergspass och det sänker hastigheten väsentligt. När det nu är nämnt så är det värt varenda minut i bilen, när man väl kommer dit.
Läs 9 sakar du inte får missa i Livigno
Samnaun (vid Ischgl)
Ischgl är en gammal goding på listorna över Österrikes bästa skidområden. Det kända skidområdet bjuder på 238 pistkilometer av österrikisk toppkvalitet och det är nästan 1 500 höjdmeter från toppen till botten. Dessutom har de afterski i världsklass. Det enda man oftast inte hör om Ischgl är att det är billigt. För det är det inte.
Såvida man inte sätter på sig skidorna och styr kosan mot Samnaun i Schweiz förstås. Här åker man nedför välfriserade pister och ned längs den gamla smuggelrutten, tills man hamnar i Samnaun. Här kan du fylla din ryggsäck med tullfria märkeskläder, sprit eller något helt annat. Staden är nämligen smockfull med både tullfria butiker och mysiga restauranger.
Anledningen till att Samnaun ursprungligen fick tullfri status är på grund av stadens geografiska placering. Fram till år 1912 kunde man nämligen från resten av Schweiz bara komma till staden genom att åka in i Österrike och sedan till Samnaun. Detta gjorde stället till ett paradis för smugglare och därför är skidturen ned till staden som sagt döpt till ”Smuggelrutten”.
Samnaun ska upplevas både för sin tullfria status, men också för sin mysiga atmosfär, sina exklusiva butiker och för den helt ofattbart vackra turen dit. Och när du åker dit ned så kom för guds skull ihåg att det är begränsningar på hur många tullfria varor du får ta med tillbaka över gränsen till Ischgl. På skidvägen tillbaka mot Ischgl finns det nämligen tulltjänstemän - och dessa tullare törs vi nästan lova att du inte kan åka ifrån på skidor. Så kolla reglerna innan du åker tillbaka.
Läs 8 sakar du skal uppleva i Ischgl
Andorra
Andorra gränsar inte till Schweiz men bergslandet, som arealmässigt är lika stort som Bornholm, är inte heller EU-medlem och därför har det fått tullfri status. Det betyder att du här, precis som i Livigno, kan njuta den tullfria statusen under hela din vistelse.
Landets två skidområden (Grandvalira och Vallnord) har tillsammans cirka 285 pistkilometer vilket betyder att Andorra har fler pistkilometer än asfalterade vägar. Båda skidområdena ligger bara 2 mil från landets huvudstad Andorra La Vella, vilket gör dem relativt lättillgängliga att ta sig till - när du alltså först har avklarat de 189,9 milen i bil från tyska gränsen till Andorra.
Det är även i huvudstaden som du hittar de allra bästa shoppingmöjligheterna. Här ligger största delen av landets mer än 1 500 tullfria butiker. Skulle vädret svika er en dag, vilket är osannolikt när man tänker på att området i genomsnitt har 300 årliga solskensdagar, så är huvudstaden ett förträffligt utflyktsmål.
När vi nu har gjort vad vi kan för att väcka din skid- och shoppinglust till liv, så måste vi nog berätta att det finns gränser för hur många tullfria varor man får ha med sig tillbaka in i EU. Det är VIKTIGT att du kollar upp hur mycket du får ha med dig tillbaka – det är ju ingen som vill krångla med en besvärlig tulltjänsteman under en bra semester.
Dessutom är det viktigt att komma ihåg att tullfritt inte betyder gratis. Det är lätt att rivas med, så ha de svenska priserna i bakhuvudet så att du kan jämföra priserna när du står och tittar på den nya Rolex-klockan i en tullfri butik.