Hopfgarten, en del av Österrikes största skidområde

Hopfgarten, en del av Österrikes största skidområde

Historien om hur det skulle gå när dottern skulle åka skidor för allra första gången, i en med mångas ögon allt för tidiga ålder – nämligen 23 månader

Denna berättelse är en av de som Skidresors utsände har sett fram emot att få skriva – nämligen historien om hur det skulle gå när dottern skulle åka skidor för allra första gången, i en med mångas ögon allt för tidiga ålder – nämligen 23 månader.

Innan resan var det många spekulationer huruvida detta skulle lyckas, hur det skulle fungera i praktiken och prioriteringen av den egna skidåkningen och hur det skulle gå att få dottern till att lära sig att åka skidor. En historia som jag hoppas att du kommer att ha nytta av om du snart ska åka skidor för första gången med ditt/dina barn eller bara vill ha inspiration till hur man kan gå tillväga.

Första eftermiddagen, området inspekteras till fotsFörsta eftermiddagen, området inspekteras till fots.

Upptakten – på med pjäxorna i god tid

Hela hösten hade det planerats – vecka fem skulle stå i dotterns tecken, drömmen om rosa skidor, rödblommiga kinder, leenden och kiknade skratt var naturligtvis det vi såg fram emot. När det närmade sig hittade vi en video på Youtube med Rohan, som också var under två år. Det såg lekande lätt ut för honom, och det gjorde att vi fick ännu mer blodad tand.



Vi begav oss till Österrike och vi hittade ett hotell precis vid övningsbacken i Hopfgarten. Hotellet är en historia för sig, så det återkommer vi till senare. ”Man får inte slarva med utrustningen”, är en mening som har använts som en bra ursäkt för att skämma bort sig själv med ny utrustning genom åren. Sådan far sådan dotter, och innan visa-kortet hade hunnit kallna efter julklappsinköpen stod det nya rosa skidor och pjäxor i hallen därhemma. Dessa kunde naturligtvis även ha hyrts på skidorten, men med en skidresa senare på säsongen, och andra barn i familjen som kan ärva togs beslutet att hon trots allt skulle få sin alldeles egna skidutrustning.


Snön kom, och det att kunna ha på sig både skidor och pjäxor hemma i trädgården, innan skidsemestern, gjorde att hon visste vad det betydde att ha foten i den stela pjäxan. Detta var helt klart en fördel, så att pjäxorna inte skulle på första gången i en skiduthyrning på skidorten. Vi sparade helt enkelt tid på så sätt, att hon redan hade bekantat sig med utrustningen.

Vi körde själva – 125 mil i en bilbarnstol...

En så lång bilresa var vi också spända på att se hur den skulle fortlöpa, för även det var första gången och vi bestämde oss därför för att dela upp resan i två delar. Så på fredagen direkt efter jobbet åkte vi mot en övernattning i Kassel. Det betydde att resan delades upp i två lika stora delar, ett beslut som passade oss bra. Övernattningen kostade 59 euro, för tre personer på ett helt nytt hotell, två minuter från motorvägsavfarten.

Nästa dag ankom vi till skidorten runt kl. 14.30, med god tid till att tömma bilen i dagsljus och komma ut och trampa lite i snön innan det blev mörkt.


Hotell, stuga eller lägenhet – vad är bäst med en liten?

Många kanske skulle välja en lösning där man själv lagar mat, både av praktiska och ekonomiska orsaker. Vi valde ett mellanting – en minilägenhet på ett hotell, som var ett så kallat Familotel. Ett hotell byggt till folk med barnasinne och med barnen i fokus i alla avseenden. Här kunde vi som föräldrar koppla av genom att sätta oss till bords till både frukost och kvällsmat, men ändå kunna vi ha lite mjölk i kylskåpet i lägenheten och göra havregrynsgröt i mikron om det behövdes.

Pool Familotel HopfgartenPool - Familotel Hopfgarten

Med risk för att följande kan låta som en ren reklamtext för ett hotell i Österrike, skriver vi det ändå. Det är ett faktum: Vi hittade ett superbra hotell till skidsemestern med små barn, som vi bara kan rekommendera.

Lekland med rutschkana och bordsfotboll, inomhuspool samt en barnklubbLekland med rutschkana och bordsfotboll, inomhuspool samt en barnklubb.

Familotel i Hopfgarten hade allt en barnfamilj kan önska sig. Här finns både lekland med rutschkana och bordsfotboll, inomhuspool samt en barnklubb som erbjöd flera arrangemang och naturligtvis barnpassning. Vid ankomsten till hotellet får barnen en drickflaska och får veta var ”kinderbar” finns i restaurangen. Här kan de dygnet runt tankas upp med vatten eller saft – allt efter föräldrarnas anvisningar. Om eftermiddagen serveras kaka m. varm choklad/kaffe – men också frukt, soppa eller liknande, så att de barntrötta eftermiddagstimmarna blir så bra som möjligt.

Kvällsmaten bestod av en mycket varierad buffetKvällsmaten bestod av en mycket varierad buffet

Kvällsmaten bestod av en mycket varierad buffet – och naturligtvis även barnrätter. Aldrig tidigare har vi suttit i en restaurang med minimum en barnstol vid samtliga bord. Låt oss bara säga så här att servitriserna är vana vid kladd och spaghetti bolognese på golvet – och de tog allt med ett leende.

På med skidorna

Rent praktiskt började vi ofta dagen med att ta följe till nybörjarbacken där den ena föräldern hade skidor och pjäxor på sig medan den andra hade vanliga kängor för att kunna assistera den lilla när det skulle bytas om till pjäxor och liknande. Efter lite skoj i nybörjarbacken åkte den ena föräldern iväg för att få några timmars skidåkning medan den andra stannade hos barnet och lekte vidare.


De rullande banden finns nu på nästan alla skidorter och det är ett enkelt sätt att lära sig åka skidor. Inte något med liftar som ska fångas i en fart, man åker bara på bandet och vips är man på toppen av nybörjarbacken.

Nybörjarbacken med rullbandet, Familotel i bakgrunden och skidskolans mötesplats- Nybörjarbacken med rullbandet, Familotel i bakgrunden och skidskolans mötesplats.

”Bandet”, som det snabbt fick heta,var skojigt nog det som till att börja med lockade iväg den lilla – för även om glädjen var stor, när vi väl stod på backen och lekte i snön, så var det inte alltid lika lätt att få det lilla trollet i alla kläder, hjälm och handskar och ut genom dörren.

Rådet blir därför: Låt det ta tid och låt barnets lust vara avgörande för hur ofta och hur mycket det ska tränas på skidorna. Så snart hon sa stopp, respekterade vi detta och försökte senare på eftermiddagen. Ha mellis-proviant med dig i väskan i backen. En liten paus med ett kex, lite frukt och en juice ger snabb energi och lust til ett par extra åk.

Vi köpte dessutom en pulka som vi drog henne i till liften, men snart ville hon hellre ha skidorna på sig, precis som de andra barnen som åkte i nybörjarbacken och då gick det framåt med balansen och modet.

 - Lek i snön i området vid nybörjarbacken – nu får skidorna en paus.

Åktur till toppen med gondolbanan och annalkande skidåkning

Bra underhållning när benen var trötta var en åktur med den stora gondolbanan upp för berget. Här var åkturen upp och ned en stor upplevelse i sig själv och det fanns massor att titta på och prata om. Efter kl. 9 var det dessutom inget folk på dalstationen, så det var lätt att få en gondol helt för sig själv. På toppen var det pit-stop i restaurangen, innan vi begav oss nedåt dalen igen för lunch och dagens middagssömn. Innan man visste ordet av hade man blivit avlöst och kunde åka skidor ett par timmar.

Vacker åktur med Salvenbahn till toppen av området- Vacker åktur med Salvenbahn till toppen av området

Skiwelt – Österrikes största sammanhängande skidområde

Hopfgarten är en del av SkiWelt, 280 km pist väntar på att bli åkta på, med sex skiddagar och förmiddagar som spenderades i nybörjarbacken, hann vi inte med allt – men nästan. Skidområdet hänger ihop med inte mindre än åtta skidorter, de flesta av dessa nära varandra och området är känt för många röda pister och få svarta och blå – ganska så perfekt för många skandinaviska familjer. Det finns några svarta pister, men om du är typen som uteslutande jagar de brantaste backarna, så är det inte hit du ska åka.


Den största transportsträckan finns tvärs över Brixen im Thale, här ser den toppmoderna Skiweltbahn till att man snabbt kommer till toppen av skidområdet i Westendorf. Liften har en höjdskillnad på 1 010 meter, så där får man verkligen skidåkning för pengarna. I dalen finns en lift som drar dig de få hundra meter man annars skulle staka sig på vägen tillbaka.

Missa inte Westendorf-området, längst bort i detta område finns den ganska nya KiWest-liften, en toppmodern lift som med ett lyft på 800 meter och eftersom det nästan är helt folktomt är det mödan värd att ta sig hit. Det ligger ett par väldigt mysiga raststugor på vägen ned på den sida där lunchen eller en paus med fördel han hållas – ett bra utflyktsmål för en dagstur, till den delen av området. Det finns i allt fler än 90 skidstugor i området – så du hinner inte testa dem alla på en veckas skidsemester.

KI-west-liftenKI-west-liften

Ett bra sätt att se skidområdet är att följa de så kallade SkiWelt-rundorna, det är rutter som är markerade i området och som beskrivs på pistkartan, med dessa kommer man vitt omkring och kommer nedför pister som kanske inte alltid hade varit förstahandsvalet när man står på toppen, men som får ett område som redan är stort att verka ännu större.

Har man inte provat att åka skidrälsbuss så kan man bege sig till Ellmau och prova liften Hartkaiser. Det finns inte så många rälsbussar längre – säkert på grund av att det både är billigare och enklare att göra moderna sittliftar i dag.

Tillbaka i Hopfgarten

Själva samhället är inte så stort, men har ändå en del mysiga gator där man kan hitta många kaféer och restauranger. Det finns också ett par butiker att shoppa i och ett bageri/konditori. Det är dock rätt begränsat med liv och rörelse i samhället. På en av våra promenader till mataffären gick vi in kyrkan i Hopfgarten. Denna bör helt klart upplevas. En jättekyrka som är otroligt vacker inuti. Det är också möjligt att få en åktur i hästskjuts på gatorna.

En av de mysiga gatorna i Hopfgarten, där en hästskjuts precis passerar förbiEn av de mysiga gatorna i Hopfgarten, där en hästskjuts precis passerar förbi.

Familjevänligt, massor av familjemys och bra skidåkning

Ska det slutligen en rubrik på Hopfgarten och SkiWelt så blir det denna: Vi hittade det vi sökte, ett superbra familjevänligt område med massor av lättillgänglig skidåkning och moderna liftar. Hotellet var en perfekt bas för oss, precis vid liften och mycket barnvänligt. Det vi inte utnyttjade var afterski och nattliv – det fanns säkert därute någonstans, till exempel finns det flera schirmbarer precis när man kommer ned med liften, samt runt mellanstationen, men det var inte det som var i centrum för denna skidresa.

Skidresor.com reste till Hopfgarten med hjälp från Ferienregion Hohe Salve och bodde på Familotel Hopfgarten.

Publicerad av: Rasmus Skov

Resebyråer till Hopfgarten
Fakta om Hopfgarten
Staden/byn: 620 m.ö.h

280 pister i allt
134 km blå
129 km röd
17 km svart

Lifter: 92 stk. / 111.500 pers/time

Släpliftar: 19
Tåg: 2
Sittliftar: 38
Kabinliftar: 14

Mer om skidresor till Hopfgarten

Hitta erbjudanden på skidresor

Gå til toppen