Black Week tjuvstartar = Spara upp till 25 %🔥
Skidsemester i elbil: Här är mina erfarenheter av att köra elbil till Alperna

Skidsemester i elbil: Här är mina erfarenheter av att köra elbil till Alperna

Jag och min familj åkte till Alperna i en Kia EV6, som är en ren elbil. I den här artikeln tar jag dig med på resan.

* Kia EV6 GT-line har tillhandahållits av Kia. *Förbrukning: 180Wh/km, * Räckvidd upp till 484km (*beroende på körstil, hastighet, väderförhållanden, extra utrustning etc.).

Funderar du på att ta elbilen till Alperna? Jag var lite nervös när vi skulle göra resan till Westendorf i Österrike.

Låt mig börja med de goda nyheterna: det var inga problem, så du behöver inte oroa dig!

Jag har delat upp artikeln i 5 kapitel.

  • Resan startar: De första 160 km
  • 1:a uppladdningen: Om appen
  • 3:e uppladdningen: Lunch mitt i Tyskland
  • 4:e uppladdningen: Detta ska du INTE göra
  • 5:e uppladdningen: Ankomst och sammanfattning

Jag avslutar guiden med några extra tips så att du är 100 % förberedd innan du tar med din elbil på skidsemestern..

* Uppdateing: Jag har nu varit på min andra resa i en elbil, som gick betydligt bättre. Läs om den resan längst ner på sidan.

Kapitel 1: Introduktion till resan

Vi körde i en Kia EV6 GT-line, som på pappret har en räckvidd på 484 km och en förbrukning på 180 Wh/km. Bilen innehöll fyra personer + all utrustning för skidsemestern.

Resan gick från Århus i Danmark till Westendorf i Österrike. Vi åkte fredag morgon kl. 06.00 med en förväntning om att tillryggalägga de 1 290 kilometrarna på cirka 16 timmar (inklusive laddpauser).

När vi startade bilen hemma i garaget var den 100% laddad. Och vi hade planerat det första laddningsstoppet i norra Tyskland.

Kapitel 2: Första laddstoppet och app för planering

Vi kom till norra Tyskland och var redo för resans första laddstopp - planen var att ladda bilen till cirka 83 procent medan vi åt en god frukost och drack en kopp kaffe.

Jag hade planerat resan med hjälp av appen "A Better Routeplanner".

Innan vi gav oss iväg angav jag den ungefärliga hastighet jag ville köra i och appen uppskattade mycket exakt hur mycket ström vi skulle ha när vi nådde laddstationen.

Kapitel 3: Tredje laddningen och lunch

Vi följde appens instruktioner - och det fungerade som en dröm. Trots att det var vecka 7 var det ingen kö vid laddstationerna, så vi behövde inte vänta på att få ladda vid varken första, andra eller tredje stoppet.

Vi planerade att det tredje laddningsstoppet skulle sammanfalla med vår lunch. På så sätt kunde vi njuta av lite god mat - och laddningstiden kändes inte alls som bortkastad tid.

Det innebar också att batteriet gick helt upp till 95%.

Priserna var 0,38 - 0,45 € pr. kW. med Tesla Super Charger-abonnemang 

Eftersom vi inte hade något laddavtal valde vi att teckna ett Tesla Super Charger-abonnemang för en månad. Detta ger ett reducerat pris på stationerna. Vi betalade mellan 0,38 och 0,45 euro per kW.

Vi använde totalt 291 kWh.

Kapitel 4: Det här ska du INTE göra

Kommer du ihåg förra kapitlet där jag skrev att vi följde appens instruktioner? Det gjorde vi också...

… tills vi inte gjorde det längre. Det visade sig vara en riktigt dålig idé.

Jag är uppenbarligen inte smartare än appen. Vi avvek från rutten och det slutade med att vi inte hade tillräckligt med ström för att ta oss till den planerade laddningsstationen.

Marianne var inte imponerad - men vi tog det med ett leende

För att undvika den värsta räckviddsångesten och inte ta några risker stannade vi till på närmaste rastplats för att hitta en laddstation.

Här hittade vi en laddare på 50 kilowatt, så som tur var kunde vi ladda upp ganska snabbt. Det lilla äventyret förstörde inte vår resa. Vi hade kommit en god bit på väg, vi hade hållit tidsplanen någorlunda och humöret var på topp.

Den lärdom vi dragit: Håll dig till appens rekommendationer.

Kapitel 5: Ankomst och sammanfattning

Vi anlände med ca 80% laddning på bilen. Eftersom vi hade gott om tid valde vi att ladda bilen innan ankomst, så att vi var väl förberedda till vår hemresa.

Minimalt med väntetid

Mitt viktigaste tips är att planera måltiderna så att de matchar uppladdningarna, så slipper ni extra väntetid. På så sätt kan du göra 3 fulla laddningar (frukost, lunch och middag) och det blir inte så många laddningar som tar extra tid.

Du kan uppnå detta genom att packa in barnen i bilen kl. 5-6 på morgonen, utan att de har ätit frukost. När batteriet nästan är tomt passar det perfekt med att ni äter frukost och laddar bilen.

2,5 timmar och 1.700 kronor

Allt som allt har resan varit fantastisk. Den tar lite längre tid - cirka 2,5 timmar mer än vad den skulle ha tagit i en bensinbil. Men det har inte varit några problem, så det här kan du tryggt ge dig ut på!

Vi stannade för att ladda 7 gånger. Den sista laddningen var bara för att vi hade gott om tid och ville komma fram med ett fullt batteri. Med lite mer erfarenhet och is i magen skulle resan kunna klaras av med 5 laddningsstopp.

Elförbrukningen kostade cirka 1.700 kronor.

Andra bra tips och rekommendationer

Under arbetet med den här guiden har jag hittat några andra bra tips som du kan dra nytta av.

#1 Gratis laddare vid gränsbutiken i Rostock

Passerar du Rostock kan du ladda gratis vid gränsbutiken medan du handlar. Gratis ström och billiga varor - det är en win-win-situation.

#2 Tänk på kylan

Det här var inte relevant för vår resa, eftersom vi aldrig kom ned på minusgrader. Men om det finns risk för frost bör du vara medveten om några saker.

För det första kan det påverka räckvidden för din elbil negativt. För det andra bör du hålla laddningslocket fritt från is så att det är lätt att öppna.

Uppdatering från min andra resa i en elbil

Min andra resa med elbil gick det lite bättre. Även denna gång gick resan till Österrike. På vägen till Serfaus-Fiss-Ladis laddade vi 6 gånger, eftersom det var mycket trafik och därmed lägre hastigheter.

På resan ner använde vi 284 kW för 1234 kilometer. Vi använde 2 timmar och 45 minuter för att ladda.

På hemvägen använde vi 382 kW för 1284 km. Vi använde 2 timmar och 36 minuter för att ladda

Total restid inklusive laddning var 13:45

Nyckeln till framgång var att byta från Tesla- till Ionity-laddaren, eftersom vi ofta kunde ladda med en power-input på över 200 kW, vilket gjorde våra pauser något kortare än förra gången.

Vissa kanske tycker att 2:36 är en lång tid att stå stilla, men med två barn i baksätet är pauser nödvändiga. Jämfört med ett fossildrivet fordon krävs det att man äter i bilen och skippar pauserna för att komma fram betydligt snabbare än de 13:45 vi använde (inklusive rast- och väntetid).

Läs också om detta:

- Den stora guiden till kör-själv-skidsemestrar

Publicerad av: Rasmus Skov

Hitta erbjudanden på skidresor

Gå til toppen