Serfaus-Fiss-Ladis snösäkert familjeparadis
Vi är inte så traditionsbundna när vi planerar familjesemestern. Vi vill hellre testa ett nytt skidområde varje gång, så den här gången blev det Serfaus-Fiss-Ladis.
Med bilen packad till bristningsgränsen begav vi oss söderut mot Serfaus-Fiss-Ladis, som ligger i Tyrolen. Förväntningarna var i topp månaderna innan avfärd.
Vägen till en glad familj
Gör barnen glada. Det är något de verkligen har listat ut i Serfaus-Fiss-Ladis. När vi närmade oss bommen till Serfaus, där vi skulle bo, stod de lokala maskotarna Bertha och Murmli redo med veckoprogram och vingummin till barnen. En höjdare efter 123,4 mil i bil.
Men varför fanns det en bom för vägen? Jo, Serfaus är nämligen bilfritt, så vid ankomst åker man fram till sitt hotell/sin lägenhet där man får parkera hela veckan, men inte köra runt i staden. Vid bommen kollar de att det är gäster som bor i staden och inte endagsgäster som kommer.
Foto: Andreas Kirschner Fiss
Maskotarna Murmli och Berta.
Förstahandsintrycket gjorde oss inte besvikna när vi åkte in i staden. Skiddagen hade just slutat och stämningen i staden gick inte att ta miste på: Här kopplar vi av. Vägen var lika mycket fotgängarnas som bilisternas och när vi närmade oss centrum var det ett myller av glada familjer med skidor över axlarna och röda kinder.
Foto: Mayer Serfaus
Serfaus vid kvällstid.
U-bahn gör staden bilfri
Fram till vintern 1985 liknade Serfaus många andra skidorter. Skidbussar tuffade fram och tillbaka genom staden med oväsen, dieselos och irritation för såväl gäster som invånare. I december 1985 togs stadens U-bahn i bruk. Den 1 280 meter långa tunnelbanan transporterar 300 gäster per tur till skidområdets början vid de tre liftarna, Sun Liner, Komperdellbahn och Alpkopfbahn. Det var mycket visionärt tänkt år 1985, och här 30 år senare är T-banan fortfarande en stor vinst för staden. Nu har den dock nått gränsen för hur många den kan transportera. Vi upplevde dock aldrig att vi inte kunde komma med första vagnen, medan vi var i Serfaus. Som barnfamilj med barnvagn/kärra kunde man dock önska att det fanns en hiss på stationerna, vilket det inte finns. Så om man ska ha med sig barnvagnen till skidområdet ska man antingen boka boende närmare liftarna eller vara förberedd på att gå till liften. Praktiskt gjorde vi så att vi delade på oss, en gick med barnvagnen och den minsta till liftarna, medan den andra föräldern tog det stora barnet med sig i T-banan.
Det var gott om plats i T-banan
En stad som är (mor/far)föräldraredo…
Stadens hotell har massor av uteserveringar på terrasser och det finns mysiga kaféer i förbindelse med stadens bageri, vinbar och en del sport- och modebutiker. Så har man inte barnpassningstjänsten finns det lite att strosa runt i/till. Nåväl, det är inte Drottninggatan i Stockholm men staden är långt ifrån död under liftarnas öppningstid. Det är också möjligt att gå till simhallen på Kinderhotel St. Zeno. Till stadsdelen St. Zeno kan man ta sig till fots över en fin hängbro. Bron är dessutom en genväg till St. Zeno, så att man slipper ta sig genom hela staden längs asfaltsvägen.
Ett superba skidområde med massor av välpreparerade pister väntar
Gratis barnlift i staden
För förstagångsskidåkare finns ett övningstransportband i staden som är gratis att använda. Här kan de minsta och förstagångsskidåkarna leka och roa sig i snön. Vi använde området som ett alternativ till skidbackarna men främst för att åka pulka. Man kan utan tvekan ta de första dagarna här i backen, som är 50 meter, om man inte skickar iväg barnen på skidskola. Självklart är utsikten inte den samma här som när man åker upp i skidområdet.
Övningsbacken i staden – gratis att använda
Skidområdet Serfaus-Fiss-Ladis
Har du kommit så här långt i artikeln tänker du kanske att Serfaus-Fiss-Ladis är ett litet skidområde där det vimlar av barn… men så är inte fallet.
Området bjuder på hela 212 pistkilometer i absolut toppklass. Jag har åkt skidor i mer än 60 skidområden och området här är absolut ett topp-5-område. Orsakerna är ganska enkla: Högt läge och snösäkert, superbra liftstruktur tillsatt österrikisk stämning och service när det är som bäst.
På Komperdell-platån/mellanstationen har du en högt belägen barnterräng med bra snö och central placering i området. För familjer är det reellt möjligt at skiljas åt direkt vid mellanstationen på Komperdell-liften och låta en del av familjen fortsätta till toppen av Lazid. Så är den ena vuxna på väg ut i skidområdet, innan den andra nästan hinner säga hejdå till barnen i skidskolan. När man ska träffas till lunch är man mitt i pist-området och ska inte ägna 15 minuter och tillhörande tidsbuffert på att åka ner i dalen till barnen.
Foto: www.skischule-fiss-ladis.at
Skidskolan på Komperdell-platån
Liftarna är toppmoderna. Vi talar så gott som uteslutande om moderna expresstolliftar och gondolliftar. Liftpersonalen är märkbart skolade i att vara där för gästen och inte läsa korsord inne i lift-buren, som jag ofta har upplevt i många andra områden. Det är trots allt enklare att hjälpa ett barn snabbt som ramlar i liften när man står bredvid och inte sitter inne i buren. En annan detalj med liftarna är försöket att göra liftturen mindre stressande. Här har Serfaus-Fiss-Ladis varit med till att uppfinna och introducera easyboarding-konceptet. Det är en form av kösystem som gör att alla liftar fylls upp. Det betyder mindre puttande och stress, när man ska åka in i liften. Och det hjälper samtidigt med att minska väntetiden eftersom liftarna fylls 100 %.
Video: Easyboarding-konceptet illustreras enklast med videon här:
Skidområdet har mest blå och röda pister, men även ca 30 km svarta pister och en del skidrutter för experterna. Alltihop är särdeles välpreparerat. Området prepareras dagligen och vid snöfall prepareras det nästan från att liftarna stänger och tills de öppnar igen. Till skillnad från en del andra skidområden prepareras det inte under liftarnas öppettider. Här vill man inte stressa gästerna med arbetande maskiner dagtid.
Masnerexpress-pistmaskin som tar de som inte åker skidor på utflykt i skidområdet.
Det finns flera möjligheter för off-pist, vi har skrivit om möjligheterna för att delta i en ski-touring i Serfaus-Fiss-Ladis här.
Till barnen har det gjorts roliga rutter med figurer och underhållning som ska ge glädje och lek under skidåkningen. Vår favorit blev Murmli-spåret där två figurerna Murmli och Berta bjuder de små välkomna på äventyr. På vägen finns det olika stopp där man kan höra sagor, sitta på en björn eller se bilder.
Bärenpist – en av de roligare barnbackarna.
Förutom Murmli-spåret finns ”Dino-spåret”, där dinosaurer står redo att underhålla barnen. Vår personliga favorit blev Bärenpisten där man åker igenom en stor björn och flera andra hinder som hjälper till att utveckla barnets skidteknik. På pisten ner mot Serfaus är det möjligt att ta en omväg genom Tierpark, en skog fylld med djur som med hjälp av rörelsesensorer säger ljud när de passeras. Små roliga inslag som bara gör det roligare att som pappa åka skidor med sin dotter, och som inte minst gör inlärningen mycket roligare och lättsmält.
Tierpark-pisten med djurläten som aktiveras av rörelsesensorer.
700 skidlärare redo att undervisa!
Skidskolan är ett kapitel för sig. 700 skidlärare till ett område som på årets största dag har besök av 24 000 skidåkare. Räknar du snabbt kan du räkna dig fram till att det cirka är en skidlärare per 35 gäster – det är hemskt många. Det beror enligt skidskolan själva på att de är duktiga!
Skidlärare vid inskrivning med iPad
Skidskolan har starttider kl. 09.30 och 10.30. Det låter kanske banalt, men med upp till 1600 barn på skidskola på en gång ger dubbla starttider mindre trängsel vid start och lunchrasterna. Skidskolan råder över egna restauranger, som är byggda och inredda för barnen. Här har underhållning och inlärning tänkts ihop. Det finns iPads med skidspel, en pistmaskin barnen kan leka i, uppstoppade djur och massor av andra effekter som används som en del av undervisningen och motivationen i skidåkningen.
Foto: www.foto-mueller.com
Ett av rummen i barnrestaurangen Starrest. En gammal pistmaskin är en del av inredningen.
Skidskolan – är också en historia om ett monopol
Det finns en skidskola i Serfaus-Fiss-Ladis. Vi tillåter oss att fråga om en enda skidskola ger rätt pris och fri konkurrens och svaret var att man kan jämföra priser med skidskolor på skidorter där det finns flera skidskolor och se att priserna är någorlunda de samma i Serfaus-Fiss-Ladis. Samtidigt anser man att den energi man på andra skidorter ser skidskolorna bekriga varandra med, här istället används till en bättre produkt och koncept. Som exempel på detta framhäver man exempelvis att Snow-V har uppfunnits i Serfaus-Fiss-Ladis.
Foto: Sunkid
Snow-V-maskinen som hjälper barnet att ploga.
Serfaus-Fiss-Ladis bör vara på din ”en plats som ska testas”-lista
Som det nog framgår i texten ovan var vår vistelse i Serfaus ganska perfekt. Vi hittade vad vi sökte till hela familjen och hade några fantastiska dagar. Även om skidområdet bjuder på spännande utmaningar till alla, är detta ett familjeområde med barnen i centrum. Så ta med familjen och spara annars området tills du kan visa det för barnbarnen.
Det är ett stort veckoprogram med många aktiviteter. Onsdag kväll står den på adventure-night med kvällsskidåkning och en spektakulär ski-show på berget med många uppträdande och stort fyrverkeri. Och det är möjligt att delta i flera ganska exklusiva arrangemang, exempelvis:
- - Soluppgångsturen ”Hexen Sunrise”.
- - På rundvisning bakom kulisserna, där man ser snökanoner, pistmaskiner och hör mer om historien och praktiken bakom det att driva ett skidområde.
- - ”De första spåren”, 28 deltagare släpps loss ledsagade av antingen ledningen från skidskolan eller liftbolaget. Morgonturen börjar kl. 07.30 och efter två timmar med högt tempo på pisterna, som man har helt för sig själv, serveras det en exklusiv frukost i antingen Genussrestaurant Zirbenhütte i Fiss eller i Ski Lounge vid Komperdell-mellanstationen i Serfaus.
- - På turen pistenbully, en kvällstur där man blir co-driver i en av pistmaskinerna under kvällsskiftet. Drömmer man om att sitta på 600 hästkrafter och se vilket noggrant arbete som ligger bakom att göra pisterna redo för skidåkarna, är detta en möjlighet för de motorglada.
Soluppgång på Hexen Sunrise-turen.
Hitta mere information om skidsemester i Serfaus-Fiss-Ladis här