Franska frestelser under skidsemestern
Förutom en suverän skidterräng har Frankrike även ett härligt kulinariskt kök som lyfter smaklökarna till skyarna.
Och nej, det behöver varken vara champagne, kaviar eller finare fransk matlagning som behagar din aptit. Bra, gedigen och nästan rustik husmanskost i bergen som mättar är verkligen topnotch. Det finns ostar, pålägg, varmrätter och drycker i mängder. Det är bara att börja frossa i delikatesserna, som du antingen själv kan köpa och kreera eller beställa i de många bistroerna, restaurangerna och stugorna uppe på berget.
Fransmännen är berömda för sina ostar. General de Gaulle är berömd för att ställa frågan: "Hur ska man styra ett land med 365 ostar?"
Men sanningen är att det finns många fler än så. Mer än 1000 olika ostar, så det finns något för alla smaker. De olika regionerna tillverkar sina egna specialiteter och uppe i bergen är det framförallt produkter från Savoie och Haute-Savoie som du ska titta efter. Bland annat den helt suveräna Reblochonosten från Savoie som även används i den härliga rätten Tartiflette, som är en slags potatisgratäng med lök, bacon och potatis varvat med ost och grädde eller crème fraiche. Det är en härligt mättande vinterrätt.
Hårdosten Comté är också ett måste och en massa annan ost som kan locka i kyldisken.
Tartiflette är en delikat fransk vinterrätt
Matsäckslunch
Även om fransmännen inte gillar ost och köttpålägg på morgonen, så kan ju du använda deras hårdostar, läckra patéer och skinkor. Köp dem i den lokala mataffären eller hos slaktaren som skivar dem eller delar dem i små portioner - tranches. Du kan få så få och små bitar som du önskar. Det är även perfekt till matsäcken i ett ”pain”, vitt bröd, eller ”pain complet”, ett grahamsbröd. Brödet halveras och sedan läggs pålägget i och gärna på franskt manér – utan smör, men kanske med en gnutta majonnäs.
Det krävs inte så mycket, bara ett gott bröd och kanske lite delikat skinka eller en korv
Deras leverpastej, ”paté de campagne”, ber du om att få en lite tjockare skiva av. Den finns både med riktiga köttbitar och i mycket bättre kvalitet och smak än den slags leverpastej vi äter härhemma och de finns i många olika smakvarianter.
Prova en leverpastej med kanin ”lapin”, som för fransmännen är lika vanligt som vår kyckling. En hel kanin blir mycket god i en gryträtt. Utan kryddor och tillbehör smakar köttet lite sötaktigt, men om man kokar det tillsammans med något i en god ragout, är den raffinerande och köttet är väldigt magert.
Kanin med tänder
En gång när jag åkte skidor med polarna i Frankrike köpte vi en hel kanin med huvud, tassar och allt, som skulle vara extra delikat att äta. Två av oss gick ut i köket och tillberedde hela djuret i en gryta och satte in det i ugnen med lock och sedan gladde vi oss. Framförallt till att se vem som fiskade upp huvudet ur grytan.
Timingen var perfekt, det blev min tjejkompis som älskar fransk mat som fick huvudet och dessutom en chock. När hon själv öste upp från grytan låg huvudet mot blottlagda framtänder och tittade henne rakt i ögonen. Hon skrek till och slängde ned det i grytan igen och vi höll på att dö av skratt. Hon vägrade äta förrän vi hade fiskat upp huvudet och kastat bort det, men det råder ingen tvekan om att det hade gett rätten kraft på flera sätt.
Det är inte så vanligt att äta kanin här hemma men i Frankrike är det vanligt
Små glädjeämnen
Nåväl, tillbaka till frukosten.
Du ska ju självklart också ha en croissant eller ”petit pain au chocolat”. Båda varianterna ska helst vara bakade på smör och bagerierna har ofta de bästa. I synnerhet chokladcroissanten är delikat och fungerar bra som fika på berget tillsammans med en stark espresso eller cafe au lait.
Och nu när vi pratar om varma drycker så får du inte missa ”vin chaud”. Fransmännens varma vin är något helt annat än vår svulstiga glögg. Den är gjord på vin tillsatt kokande vatten, citron och kanske kanel. Den är också lätt att göra själv efter en lång, kall dag uppe på berget. En vattenkokare, vin, citron och lite kryddor är allt som behövs och sedan är det klart. Du får en värmande dryck som kan bli en daglig tradition efter skidåkningen.
En croissant - eller ännu bättre petit pain au chocolat - smakar fantastiskt gott till en kopp kaffe
När värmen och hungern infinner sig så testa de lokala vinerna där du befinner dig. Fråga lokalbefolkningen vad som passar till den mat du vill äta. Det är dem som vet vad som passar bäst och kanske kan få dig att testa flaskor du aldrig har sett eller testat förut.
Det kan både vara specialvinerna eller de unga vinerna som ska drickas innan de blir för gamla och som det inte lönar sig att exportera, men det betyder ju inte att det inte är fantastiska till exempelvis tunga, varma regionsrätter som rödvins- eller vitvinsfondue eller ännu bättre … en lokal ostfondue med Reblochon som sugs upp ur grytan med brödtärningar på spett och där lokalbefolkning ofta flamberar det allra sista i botten med cognac, som den sista lilla läckerbiten.
Ostfondue smakar fantastiskt och ska helt klart upplevas på skidsemestern i Frankrike
Njut av varje tugga
Det finns tusen möjligheter, goda sallader, förrätter, fisk, skaldjur, crêpes, soppor och mycket mer och turligt nog massor av måltider på en skidsemester till att testa – i alla fall en bråkdel – av alla godsaker.
Och så har jag inte ens nämnt desserter, kakor, likörer, sprit och allt annat som gör att Frankrike smakar så bra.
Gör som fransmännen – njut av maten och gör varje måltid i bergen till ett rent nöje som du ser fram emot. Ät med ögonen och njut varje tugga av hela ditt hjärta istället för att fylla kroppen med tomma kalorier som varken smakar något eller har en historia. Du är ju trots allt på semester och det är dina smaklökar också.
Bon appetit!
Läs även:
- Maten du bara måste smaka på skidsemestern i Italien