Har du varit borta från skidåkningen länge?

Har du varit borta från skidåkningen länge?

Man skulle kunna tro att det kan vara svårt att komma upp på skidorna igen om man har haft en längre paus från skidåkningen, på grund av små barn eller för mycket jobb. Men så är inte fallet.

En gång i tiden gick det som smort att susa nerför pisterna och tillsammans med vännerna njöt man av de strapatser som den hälsosamma vintersporten ger. För varje år förbättrade man sina svängar och blev modigare och modigare för att sedan kunna anta brantare och brantare utmaningar. Men plötsligt försvann både tid och kanske modet. Sedan gick det flera år innan man återigen kom på tanken om skidåkning.

”Man kan absolut blir bra på att åka skidor igen, men det är viktigt att vidta åtgärder. Har man haft en paus från skidåkningen under några år, föreslår jag de mindre skidanläggningarna här i Sverige och att man använder sitt sunda förnuft. Skidåkningen är den slags aktivitet som pågår under lång tid – hela dagen och kanske rentav en hel vecka – och därför är det viktigt att man är i god form till att klara av det. För glädjen med skidåkningen hänger ihop med man kan anta de utmaningar som finns på fjället”, säger Kenneth Bøggild, administrationschef i Danmarks Skidförbund. Han fortsätter:


Det finns ingen bättre terapi än skidåkning – när du väl har börjat åka skidor igen kommer leendet att dyka upp rätt snart


Skidterrängen får inte vara för svår

Ska man igång igen är det viktigt att skidterrängen inte är för svår och att pisterna är ordentligt breda. Här i Sverige och i Norge finns det många gröna och blå backar. Det bästa är att de allra flesta skidorterna även har röda och svarta backar så att hela familjen, eller kompisgänget, kan få den nivå som passar dem bäst.

På de flesta svenska skidanläggningarna slutar alla pisterna dessutom nere i dalen. Och det är bra eftersom man som grupp då lätt kan hitta varandra igen och att man som åter-nybörjare inte måste åka brantare än vad man har lust till.

Vill man hellre åka söderut så finns det även en massa bra nybörjarvänliga skidområden i Österrike, Italien och Frankrike.


Foto: Sebastian Götesson


I Mullsjö får du stora breda pister med gott om plats


Säkerhet kan hjälpa åter-nybörjarna

Säkerhet på skiddestinationerna är också något som är viktigt när man är lite ringrostig. Man bör som åter-nybörjare välja en skidanläggning som har fokus på säkerhetsarbetet. T.ex. säkerställer och markerar pister, så att man inte helt plötsligt hamnar på en svart pist när man egentligen bara vill åka de blå.

Bra skyltning, även för barn och t.ex. förmedling av de 10 FIS säkerhetsreglerna kan också vara ett bra sätt att ta sig tryggt och säkert genom de första skiddagarna. Att området har säkra och kontrollerade skidliftar med liftvakter så att man inte riskerar att komma på liften fel eller ramla av på vägen upp, bör man också kolla upp.

Foto: Sebastian Götesson


Om man bara är observant och stannar upp ibland, så kan det inte gå snett


Var säker på att utrustningen inte är utsliten

Att skaffa eller låna rätt utrustning är också viktigt. Utrustning som man använde för 15 år sedan är inte nödvändigtvis det bästa längre, eftersom carving-skidor är av nyare datum. Slalompjäxor kan man bättre återanvända, även om de är gamla, men det ska ju såklart inte vara helt uttrampade. Andra viktiga saker är bra skidglasögon, svettranpsorterande underställ, skidhandskar och en säkerhetsgodkänd hjälm. En skidoverall av äldre datum kan såklart användas och så är man ju bara lite retro i backen.

Vill du ha ny utrustning kan du hitta skidutrustning till billig penning i SkidShoppen. Det är till exempel möjligt att hitta en skidjacka som kostar under 500 kr. och skidor för 1600-1700 kr



Skidprylar behöver inte vara dyra


Skidskola – eller privat skidlärare – kan hjälpa dig att komma igång

En privat skidlektion är att rekommendera då man relativt snabbt med den professionellas hjälp kan minnas de gamla tipsen och trixen när det gäller konsten att åka skidor. Gruppundervisning funkar såklart också. Att få några kilometer i benen på en skidskola kan vara en väldigt bra idé om det är många år sedan man sist åkte skidor och om man känner sig lite ringrostig.


Det lönar sig att få tips av en skidinstruktör


Kom i god form innan skidsemestern

Maraton-stjärna behöver man inte vara, men vi föreslår att det kan vara bra att ha en grundkondition när man kastar sig ut på plankorna. Annars blir du fort andfådd och får skador eftersom kroppen inte är van vid att användas, och rakt inte de stora muskelgrupperna som skidåkningen aktiverar. Det kan därför vara smart att innan skidsemestern besöka gymmet eller kanske ta några löprundor för att se till så att konditionen är god.


Du behöver inte var i superform, men lite motion innan skidsemestern hjälper ALLTID, så att du undgår skador


Visit Swedens guide till bra skidorter för dem som ska börja åka skidor igen

- Orsa Grönklitt är kända för att ha bra skidskolor och privata skidlärare

I Orsa Grönklitts välrenommerade skidskola kan alla komma igång ordentligt med skidåkningen och det finns både grupp- og privatundervisning. De allra flesta svenska skiddestinationer har bra skidskolor, där man lätt kan hitta tillbaka till sin gamla expertis och det som glömts av kan snabbt uppfriskas. Man behöver inte heller känna sig dum inför en privatlärare, för de har undervisat så många under årens lopp, och det är mycket bättre än att känna sig som en klumpedump när man är med polarna.

Läs mer om skidsemester i Orsa Grönklitt här

Foto: Visit Sweden


Orsa Grönklitt har något för alla skidåkare, det finns bra pister, roliga funparks och chansen att åka offpist


- Säker alpin i Mullsjö

Mullsjö Alpins Knaggebobacke är ett charmigt område till ett par effektiva skiddagar. Inte minst för skidåkare som ska igång igen med skidåkningen – eller som lite "uppvärmning" för de mer rutinerade skidåkarna innan en längre skidsemester till de stora skidorterna. Områdets sju pister är perfekta till skiddagar för mer ovana skidåkare eftersom området är så överskådligt och erbjuder lättare pister – det är dessutom perfekt om man bor i södra Sverige och vill slippa lång transport fram och tillbaka.

Läs mer om skidsemester i Mullsjö här

Foto: Sebastian Götesson


Mullsjö erbjuder fantastiska pister där du nästan kan ha allt helt för dig själv

Branäs i Värmland: Kom igång igen!

I Branäs i Värmland arbetas det konstant på att hålla säkerheten i topp och det kommer inte minst åter-nybörjarna till godo. Man anställer bara personer med relevant utbildning i skidpatrullerna, som är i konstant cirkulation dagen lång, både på snöskoter och skidor. På så sätt upplever de skidområdet på samma sätt som gästerna gör. Skidpatrullerna i de självlysande kläderna är ute på pisterna tidigt på morgonen, de kollar trafiksäkerheten och om det har hänt något under natten som ska repareras/ordnas. Under dagen korrigeras och repareras det också löpande, om det skulle behövas. Alla är utbildade i första hjälpen och många har en vidareutbildning i säkerhet.

Läs mer om skidsemester i Branäs här

Foto: Visit Sweden


Branäs är mycket barnvänligt och en populär skidort

Publicerad av: Claus Loft Madsen

Hitta erbjudanden på skidresor

Gå til toppen