Less is more – skidsemester i La Clusaz

Less is more – skidsemester i La Clusaz

La Clusaz kan inte konkurrera med de stora skidorterna i antal pistkilometer eller höjd över havet, men skidåkningen är bra och atmosfären är i topp.

La Clusaz kan inte konkurrera med de stora skidorterna i antal pistkilometer eller höjd över havet, men skidåkningen är bra och atmosfären är i topp.
Det är svårt att inte bli förtjust i Frankrikes femtonde största skidanläggning som även har korats till "Best kept secret ski resort".

Jag måste erkänna att jag själv alltid strävat efter att hitta de största och högst belägna skidorterna i Frankrike. Tignes, Les Arc 2000, Val Thorens och så vidare. Men nu när jag så smått börjar bli en medelålders skidåkare har jag upptäckt – inte bara att mindre duger, utan att mindre faktiskt passar mig mycket bättre.

Det var första gången jag besökte La Clusaz som ”bara” rangerar som Frankrikes femtonde största skidanläggning. Som ”bara” ligger på 1 100 meters höjd. Och som ”bara” erbjuder 125 pistkilometer. Men jag måste faktiskt erkänna att det var en grymt trevlig upplevelse. Både med och utan skidor på fötterna.

Okej, kanske var det tur att det hade kommit en och en halv meter snö. La Clusaz är redan en fantastisk liten ort med små smala gator och charmiga träbeklädda stenhus och orten utstrålar en avkopplande stämning – till skillnad från de nyare satellitorterna. Men när snön dessutom ligger som mjuka täcken på stadens tak är det svårt att tänka något dåligt om stället, vilket säkerligen har bidragit till att ge området titeln ”Best kept secret ski resort".

Man blir inte heller mindre entusiastisk när bergen kring byn är klädda i ett metertjockt lager av ny pudersnö, så att man i stort sett kan åka skidor överallt i terrängen.

Foto: La Clusaz, Thierry Milherou
La Clusaz utstrålar en mysig stämning och som turist känner man sig mer än välkommen

Men även om ”det vita guldet”, som de kallar snön härnere, skulle ligga mindre tjockt än det gjorde vid mitt besök, så är La Clusaz ändå ett ställe jag gärna återvänder till.

Skidåkningen är för alla

Skidområdet är kort sagt fördelat på tre bergskammar som ligger bredvid varandra. Pisterna bjuder på skidåkning i alla kategorier och de är bra sammanlänkade med varandra så att man på en halvtimme kan komma från det ”lite svårare” området, Col de Balme, (längst till vänster på pistkartan) till det lättare området, L’Etale, längst till höger.

Mitt favoritställe var tveklöst Col de Balme där man via en kabinlift och sedan en sittlift får ett jättelångt åk som kan göras precis så svårt som man har lust till och man har förmåga att klara. Från toppen på 2 600 meters höjd – där du i klart väder ser hela Mont Blanc-massivet i sydöst – kan du i stort sett åka nedför hela berget.

Foto: La Clusaz, David Machet
Det finns skidåkning för alla smaker i la Clusaz. Här kan du se en transportsträcka där du kan komma från den ena änden av området till den andra, utan att ta liften ända upp först

Det finns röda och svarta preparerade pister, men det är sannerligen också området emellan som bjuder på medelsvår offpist utan galenskapshinder – lite som att åka offpist på en glaciär när den är ganska brant.

Är man en glupsk offpisthaj så tar man av sig skidorna eller snowboarden kort efter att man kommit till toppen och går en lite ansträngande tiominuterspromenad på baksidan av berget med utrustningen under armen eller på ryggsäcken. Jag var inte tillräckligt glupsk – läs: lite för rädd av mig till att testa freeride-turen på baksidan av berget. Men min guide var så rörd att han nästan fick tårar i ögonen när han berättade om känslan när man plöjer genom djup snö på baksidan av Col de Balme. Denna offpisttur slutar lyckligtvis där kabinliften startar, så det blir inget extra straff för våghalsarna!

Världsmästaren i Freeride kommer från la Clusaz

La Clusaz är generellt ett riktigt bra freeride-område. Anta att det här finns tillräckligt mycket snö, och här talar det till områdets fördel att det vänder lite grann mot norr, så kan man från byn förtjust titta upp på de många grymt bra möjligheterna.

Det är kanske inte för intet att världsmästaren i Freeride, år 2014 och 2016, kommer från La Clusaz. Han heter Loïc Collomb Patton och mellan VM-loppen i Alaska, Schweiz och Frankrike tränar han i La Clusaz. Jag tyckte det var lite synd att jag inte hann se honom träna på en bergssida ner mot byn. Utifrån min synvinkel liknade det ett ”mountain impossible to ski” och hans freerideåk förevigades säkert på landstäckande fransk TV.

Den mest kända skidåkaren från området måste ändå vara Candide Thovex, som också har La Clusaz som ”hemmaplan”. Han har banat vägen för hur man gör GoPro POV-videor, se bland annat hans senaste här, som snabbt tog hela skidvärlden med storm.


Foto: La Clusaz, Patrick Lebeau
La Clusaz bjuder verkligen på äventyrlig freeride. Faktiskt kommer 2010, 2014 och 2016-världsmästarna i Freeride från just La Clusaz

Men för att återvända till lite mer vanlig skidåkning så erbjuder La Clusaz en bra cocktail av blå, röda och svarta pister. En pist är en pist och oftast den andra lik på de flesta ställen. Men något som gör att La Clusaz skiljer sig från mängden är att rutinerade skidåkare, som vågar ta sig utanför det preparerade området, kan åka slalom mellan både pyttesmå och stora granar. I närheten av pisten blir snön ganska snart mer ”tillpackad”, så att det inte känns som att åka i djup nysnö, vilket annars kan vara en lite skrämmande upplevelse för någon som inte är offpist-tränad.

Foto: La Cluasaz, Greg Dieu
Hör du till dem som gärna utmanar dig själv genom att åka slalom mellan träden bör du åka till La Clusaz

Sammanfattningsvis tänker jag att du och dina vänner – eller din familj – utan problem kan leka er genom en skidvecka i La Clusaz. Men skidområdet är inte tillräckligt stort för att du ska kunna gå på upptäcktsfärd och hitta nya pister varje dag, som du till exempel kan göra i De tre dalarna i Val Thorens/Les Menuires/Meribel/Courchevel eller Via Lattea i Italien.

På skidor efter galopperande häst

Under min vistelse pratade jag med turistchefen i La Clusaz. Det är en hardcore kille som heter Alexis Bongard och som under många år arbetade som dykare vid borrplattformar i Sydafrika tills han gjorde ett karriärsbyte till turistbranschen.

Vi drack en drink tillsammans och då berättade han att skidturister i dag tillbringar färre timmar på skidorna än vad de gjorde tidigare.

Han menar att idag är det väldigt vanligt att skidturisterna ställer skidorna och pjäxorna redan efter fyra timmars skidåkning. Och därför konkurrerar skidorterna nu inte bara om bra sammanhängande pister och snabba skidliftar, utan också i hög grad om saker att göra efter skidåkningen.

Precis som många andra skiddestinationer har la Clusaz en utomhusbaserad offentlig swimmingpool, ett exklusivt wellnesscenter och ett stort urval av sport- och specialbutiker.

Det var först när Alexis nämnde joerging att jag hörde något jag inte hade hört talas om förut. Det var något med att bli dragen efter en häst när man har skidorna på sig. Så även om jag till att börja med tyckte att det lät lite tråkigt, bestämde jag mig för att åka en bit utanför staden och testa det. Vilket jag absolut inte ångrade.

Foto: La Clusaz, Thierry Milherou
Det låter kanske lite långtråkigt. Men om man väljer en rutt för rutinerade skidåkare är ski-joering – att dras efter en häst – full av skarpa svängar, fart och spänning. Man kan nästan inte låta bli att skratta

Det jag trodde skulle bli en dragtur i samma hastighet som ponnyridningen i Legoland – visade sig emellanåt vara en vild ritt genom skarpa svängar i full galopp. Jag kom på mig själv att skratta högt många gånger under den halvtimmen som turen varade. Och jag kom på mig själv med att tänka att jag kanske har fokuserat lite för mycket på skidåkningen och valt bort några av de coola grejer som man faktiskt kan göra på en skidort. På så sätt är la Clusaz en plats jag nästan tveklöst kommer att återvända till.

Att orten dessutom har en välkomnande landsbyatmosfär och en massa bra restauranger skadar ju inte heller.

Foto: La Clusaz, OT Manigod
Den lokala Reblochonosten ingår i många rätter på restaurangerna i La Clusaz. Historien om osten är rätt underhållande. Förr i tiden betalade bönderna skatt på den mjölk som de mjölkade från korna. För att slippa betala för mycket i skatt gjorde de först en mjölkning som upplystes till skatteverket. Och sedan gjorde de en mjölkning som de inte upplyste. För att mjölken skulle kunna hålla sig var de tvungna att göra ost av den. Det blev till enorma mängder Reblochonost. Och än i dag är osten legendarisk i området.

La Clusaz passar bäst för:

• Familjer och kompisgäng som har fått nog av det vilda afterski- och nattlivet.
• Skidturister som älskar bra skidåkning, men som också uppskattar god mat och mysig stämning i en äkta gammal alpby.
• Grupper, där inte alla i gruppen sysslar med utförsåkning. Här finns bra möjligheter för både längdskidor, joerging, vandring med snöskor, wellness, shopping osv.
• Skidturister som uppskattar att snabbt kunna ta sig till skidområdet: La Clusaz ligger mindre än en timme i bil från flygplatsen i Geneve och en halvtimme i bil från Annecy.
• Freeriders som gillar utmaningar på världsmästarens hemmaplan.

La Clusaz passar mindre bra för:

• Skidturister som vill testa nya – och helst svarta – pister varje dag.
• Skidturister som vill ha fullt ös nattetid och förväntar ett stort utbud av diskotek och nattklubbar.
• Skidturister som förväntar att kunna åka skidor till och från hotellet/lägenheten (det kan vara fem-tio minuters promenad genom byn till närmsta lift).
• Unga som förväntar att träffa en massa andra unga överallt.

Idag får man inte mindre än:

- 84 pister
- 49 skidliftar
- 5 bergsmassiv

Och dessutom ligger det riktig bra till om man kommer med flyget. Det tar ca 4 timmar och 50 minuter från t.ex. Stockholm till Geneve och sedan tar transfern endast 50 minuter med bil. Man bör också nämna att 80 % av logimöjligheterna på orten ligger mindre än 300 meter från pisterna. 

Hitta fler skidfakta om La Clusaz här.

Publicerad av: Jesper Svennum

Resebyråer till La Clusaz
Fakta om La Clusaz
Skidområdet: 1100-2600 m.ö.h
Staden/byn: 1040 m.ö.h

84 pister i allt
29 stk.
24 stk.
24 stk.
7 stk.

Lifter: 56 stk. / 52.600 pers/time

Släpliftar: 35
Sittliftar: 14
Kabinliftar: 6

Mer om skidresor till La Clusaz

Hitta erbjudanden på skidresor

Gå til toppen