Så väljer du pjäxor – Den stora guiden.
Det är mycket som ska klaffa när du ska välja pjäxor. Här får du en guide som hjälper dig att köpa rätt.
När du har bestämt dig för att köpa ett par slalompjäxor är det lockande att gå ut på nätet och läsa en massa tester – och sedan bege sig ut och för att köpa de pjäxor som verkar bäst och ser bäst ut prismäsigt. Men kom ihåg att ett test inte är ett test av pjäxorna på dina fötter, baserat på din skidåkningsstil och erfarenhet.
Det första du gör – ta av skor och strumpor
Ska du ha största möjliga skidglädje med dina pjäxor ska du gå in i en skidbutik, ta av skidstrumpor och skor och låta en pjäxexpert ta över. De pjäxor som passar till dig är nämligen de som passar dina fötters mått och form, tjockleken på din vad – din kroppsvikt – din åkstil och erfarenhet – och den terräng du åker mest i.
Även på välfyllda hyllor med slalompjäxor kommer det oftast bara vara ett par pjäxmodeller som passar dig. Så om du går in i en skidbutik och expediten inte börjar med att mäta dina fötter ska du köpa pjäxorna någon annanstans.
Tips: Kom ihåg att slalompjäxor ska sitta tajt. Men de får inte klämma.
Flex – haka inte upp dig på ett tal
De flesta skidåkare vet att pjäxornas flextal är ett uttryck för hur hård eller styv den är. Problemet är att många köper pjäxor med ett flextal som inte passar dem.
Styvhetsskalan går från 30-150. Grovt sagt har kvinnors pjäxor ett flextal på 60-80, medan herrpjäxor är lite styvare och har flextal på 80-110. Man säger också att tävlingsåkare oftast väljer ultrastyva pjäxor med flextal på över 130. Men det är bara en riktlinje som handlar om att kvinnor inte väger lika mycket som män och att experter åker så snabbt och aggressivt att de ska ha de allra styvaste pjäxorna.
När pjäxexperten har mätt dina fötter och eventuellt sett hur du står i dem – ska han eller hon också veta vad du väger och hur du åker skidor. Är du till exempel en mycket aggressiv åkare som älskar hög fart, eller är du en mer teknisk åkare? Sedan ska pjäxexperten veta om du åker mest i pisten, mest offpist, mest i funparker osv.
Ofta bör freestyle/parkåkare ha en lite mjukare pjäxa som är bra att ”leka” i, medan piståkare kräver en stabilare pjäxa. Freeride/backcountry ofta kräver en moderat hård pjäxa.
Många män köper pjäxor som är styvare än vad de behöver. Kanske för att de övervärderar sin egen förmåga eller för att pjäxorna ger mest street-cred. Köper du en för hård pjäxa får du svårare att ”arbeta med” flexet, så du kanske inte utnyttjar dina skidor optimalt.
TIPS: Du kan ev. byta ut kardborrbandet överst på pjäxan med en så kallad booster-strap. Till skillnad från kardborrebandet är den elastisk, så att du får ett bättre och mer jämnt flex och en bättre kraftöverföring mellan skenben och pjäxor.
Så kan en pjäxa också se ut.;)
Pjäxtyp – två eller tre skal
Det finns grovt sagt två typer av pjäxor att välja mellan – den tvådelade och den tredelade pjäxan. Den tvådelade pjäxan är säkert den du känner till bäst och det är den pjäxan du oftast ser hos skiduthyraren på skidorten. Den tredelade pjäxan har – lite enkelt sagt – ett ”lock” som går på översidan av pjäxan och en bra bit ned på skenbenet. En av fördelarna med denna pjäxtyp är att den ger ett mycket jämnt flex, som passar bra till freeride och park. Den är inte så hård mot skenbenet och så kan man i många fall byta ut ”locket” med styvare eller mindre styva varianter, så man kan sätta på det ”lock” som passar till skidåkningen i den aktuella situationen. Välj dock inte pjäxor ENDAST utifrån detta, det är långt viktigare att pjäxan har rätt passform.
Innersko
Många pjäxtillverkare använder i dag formbara innersko, som värms upp och styvnar medan du står i dem. Det är en god feature, men det ska inte vara avgörande för ditt val av pjäxa.
Du kan också köpa särskilda formgjutna innersko. Här köper du ett tomt skal som passar dig. I skalet stoppas en ”tom” innerpjäxa som du sedan ställer dig i. Pjäxorna stängs igen och därefter sprutas det flytande skum genom några slangar och ned i innerpjäxan. Det stelnar snabbt och du får den ultimativa pjäxan som är hundra procent skräddarsydd till din fot.
Köp en bra sula
Botten i alpina pjäxor är platt som en pannkaka. Den sula som tillverkaren har lagt i pjäxan från fabriken är ofta billig och otroligt dålig. Här bör du helt klart köpa en sula med hålfotsinlägg och kasta fabrikssulorna (eller använda dem i ett annat sammanhang).
En bra sula med hålfotsinlägg är mycket behagligare att stå i. Den motverkar kramp i fötterna och du får en bättre kraftöverföring ned i skidorna, så att du presterar bättre. Du kan också flytta över sulorna i ett par kängor eller vandringsskor. En bra sula kostar ett par hundralappar men är definitivt värd pengarna. I de flesta skidbutiker kan du få en sula gjuten så att den passar precis till din fot. Det kostar lite extra, men det rekommenderas till vuxna vars fötter inte ändrar sig från år till år.
Andra features – gåknapp och hål till touring-bindningar
Du kan överväga om dina pjäxor ska innehålla några av de features som gör att du kan använda dem till skitouring/randonné. Här ska du framförallt titta efter om pjäxorna har en ”gå-inställningsknapp” som lossar flexet ganska mycket och som gör pjäxorna lättare att böja framåt – både när du går på touringski och när du är på afterski med pjäxorna på. En annan touring-feature är de små hål som sitter som två små ögon på vardera sidan främst på pjäxans sula. Dessa hål är avsedda till de speciella och mycket lätta touring-toppbindningarna.
När är det bäst att köpa pjäxor
Om du vill vara säker på att få det största urvalet av pjäxor – och ha störst chans att hitta helt rätt till dig – ska du börja titta redan i oktober och november.
Är du däremot på jakt efter billiga pjäxor, ska du vänta till februari eller mars när butikerna rear ut lagret för att göra plats till säsongens nya modeller.
Sista pjäx-tipset
Skulle dina pjäxor klämma eller sitta fel kan du i bra skidbutiker få ganska mycket hjälp med att få pjäxorna justerade och anpassade så att du kan behålla dem. Därför gäller det att ju bättre de sitter från början, desto gladare skidåkare blir du från början med dina nya pjäxor.
Här hittar du ett stort urval av pjäxor:
- Skidpjäxor för herr
- Skidpjäxor för dam
- Skidpjäxor og barnskidor för barn
- Skidpjäxor för herr
- Skidpjäxor för dam
- Skidpjäxor og barnskidor för barn