Saker du ska ha i ryggsäcken när du åker offpist

Saker du ska ha i ryggsäcken när du åker offpist

Det vräker ned med snö utanför och du ska på puderjakt och det kan inte gå snabbt nog att komma iväg – men har du packat ryggsäcken ordentligt?

Vi har skrivit en artikel som handlar om den utrustning du ska ha med i offpisten. Se även videon längre ned där en dansk skidresebyrå ”De Brede Planker” visar vad han rekommenderar att du har med i offpisten. Vi har på Skidresor.com lagt till lite extra prylar som vi anser vara bra/nödvändiga att ha med.

Fler och fler svenskar beger sig ut i offpisten och i takt med att skidorna har blivit bredare och enklare att åka i offpisten, betyder det också att man inte längre behöver vara super-erfaren för att göra det. Detta är inte nödvändigtvis dåligt men det är absolut essentiellt att man vet vad man gör och har korrekt utrustning och vetskap när man rör sig utanför skidområdets säkra ramar. Här nedanför hittar du en packlista med saker du SKA ha med och saker du BÖR ha med.


Need to have

En partner: Ska du längre bort än precis bredvid pisterna eller under liften, bör du inte åka ensam. Om du skadar dig, blir begraven i snön eller av annan anledning inte kan ta dig bort från där du är, är det alfa och omega att du har en kamrat med dig till att rädda dig ur fadäsen.

Lavinsändare: Den första delen av den heliga treenigheten när du åker offpist. Lavinsändaren är den utrustning som gör att dina kamrater kan hitta dig, eller du kan hitta dina kamrater om en av er skulle begravas under snön. En lavinsändare drar nästan ingen ström så vi rekommenderar att du tar på den på morgonen och inte stänger av den innan du är tillbaka i tryggt förvar på hotellet igen.

Det räcker inte att ha den, du ska också lära dig att använda den innan du beger dig ut i offpisten

Sond: Den andra delen av offpist-treenigheten är sonden. När man med hjälp av sändare har hittat den begravda personens placering, ska sonden tas fram för att ta reda på var exakt personen ligger begravd. 

En sond är SUPER-snabb att sätta ihop när man packat ut den och så tar den ingen plats alls

Skyffel: Personen har hittats och nu ska det grävas. Lavinskyffeln är tillverkad så att den inte tar så mycket plats och inte väger särskilt mycket och att den kan sättas ihop snabbt när det inte är mycket tid att spilla. Förhoppningsvis kommer du aldrig att stå i en sådan situation och kan nöjas med att använda skyffeln till att bygga kickers. Med lavinskyffeln är treenigheten komplett.

Med en skyffel kan du snabbare gräva en person fri, kontra om du bara har dina händer

Första hjälpen-låda: Det finns massor av kompakta första hjälpen-lådor till ganska förnuftiga priser. Off-pisten är en plats med klippor, grenar och andra saker som lätt kan gömma sig under snön. En simpel första hjälpen-låda med ett kompressionsbandage, några plåster och en räddningsfilt kan ha stor betydelse om olyckan är framme.


Du kan hitta små set som inte tar så mycket plats i ryggsäcken


Nice to have

ABS-ryggsäck: En ryggsäck med ett ABS-system förbättrar dina chanser att flyta ovanpå en lavin istället för att begravas under den och är därför en bra hjälp om olyckan är framme. Viktigt att veta är dock bara att man aldrig får se en ABS-ryggsäck som en helförsäkring eller som en ersättning för sändare, sond och skyffel!

En ABS-ryggsäck kan ge en falsk trygghet så kom ihåg att vidta försiktighetsåtgärder

Karta och kompass: Bergen är stora och kan vara komplicerade att hitta i. Att veta var du befinner dig, är ganska självklart ingen dålig idé. En karta och en enkel kompass kan hålla dig orienterad så att du inte åker vilse.

Det är inte många som har det men går något snett är det riktigt bra att ha

Verktygssats: När du är ute i djup snö är dina skidor din enda möjlighet att röra dig framåt. Om en bindning lossar eller går sönder kan en ganska simpel verktygssats med några bits, lite tejp och några strips göra att du kan fixa en bindning och komma tillbaka till skidområdet.


Till längre utflykter, vandring och skitouring

Skins: Om du har touring-bindningar på dina skidor är skins naturligtvis ett måste. Med touring-bindningar och skins, kan du med hjälp av inget annat än dina egna ben gå uppför berg mycket snabbare än om du hade skidorna på ryggen. Detta ger alltså tillgång till enormt mycket terräng och mer färskt puder än du överhuvudtaget har tid till.


Det är fantastiskt att bestiga ett berg med skins


Solglasögon och en varm mössa: Om du försöker vandra eller skitoura med dina goggles på huvudet blir du snart varse att du inte kan se igenom dem på grund av imma så snart du når toppen. Ett gott råd är därför att ha ett par solglasögon redo att ta på sig när du rör dig uppför och eventuellt en varm mössa, om du bestämmer dig för att klicka på hjälmen bak på ryggsäcken.

Dunjacka: När man inte längre befinner sig 5 minuter på skidor från en restaurang som serverar varm choklad är det otroligt viktigt att man håller kroppstemperaturen. Att röra sig uppför med alla sina skidkläder är oftast allt för varmt. Här kan det vara riktigt smart att ha med sig en kompakt dunjacka med i ryggsäcken. Denna kan dessutom användas som midlayer under en skaljacka på en kall dag.

Vatten och snacks: Det kan vara omänskligt hårt att vandra eller skitoura, så en flaska vatten, en müslibar och en ostmacka kan lätt vara det som ger dig energin till att ge full gas när skidorna återigen ska nerför backen. Ett smartare alternativ till en vattenflaska är en camelbag i ryggsäcken – så blir det inte enklare att förbli hydrerad, medan du tar dig uppför berget.


Är det en fantastisk offpist, så har du ju inte lust att käka lunch så här kan en energibar göra mycket


Extra lins till dina goggles: Vädret i bergen kan vara mycket ombytligt så att ta med sig en extra lins till dina goggles kan snabbt gör en stor skillnad om solen plötsligt försvinner bakom ett stort snöoväder. Undervärdera aldrig det att kunna se konturer i snön!

Bivack: En bivack kan betyda enormt mycket om ni är iväg på en längre tur bort från skidområdet, och olyckan är framme. Om ni plötsligt inte kan röra er ur fläcken för att någon del av utrustningen har gått sönder, eller en i gruppen har skadat sig kan det vara avgörande att kunna slå upp ett läger tills hjälpen ankommer. Se några användningsmöjligheter här: 


Läs mer: Skitouring är spill av tid och de bästa i världen

Här har de De Brede Planker konstruerat en liten tjecklista med saker du bör ta med dig när du tar dig utanför pisten. Alla vet att när man en gång har börjat måla backen med stora svängar i orörd pudersnö är man beroende för livet. Därför är det inget annat att säga än; investera hellre i utrustningen nu än senare – du kommer ju göra det ändå!


Publicerad av: Rasmus Skov

Hitta erbjudanden på skidresor

Gå til toppen