Maten du bara måste smaka på skidsemestern i Norge
Norge har ett helt fantastiskt kök som utmärker sig jämfört med resten av världen. Du känner säkert inte till alla delikatesserna, även om en del av dem finns här i Sverige.
Norge har ett helt fantastiskt kök som utmärker sig jämfört med resten av världen. Du känner säkert inte till alla delikatesserna, även om en del av dem finns här i Sverige. Går du en promenad i en stad här i Sverige så möts man av italienska, franska och kinesiska restauranger, men du har säkert aldrig stött på en restaurang som bjöd på norsk kokkonst. Just därför ska du ta chansen och utforska det norska köket när du är på skidsemester i Norge.
Brunost
Många svenskar vet vad det är när vi säger messmör. Detta är min absoluta favorit. Det är ju egentligen inte ost som norrmännen kallar det, eftersom den är tillverkad av vallen och inte ostmassan och samtidigt så smakar det ju heller inte som vanlig ost. Brunost, eller messmör, har en helt speciell karamelliserad smak som både är söt och vass på en och samma gång. Norrmännen använder den, precis som svenskarna, som pålägg men även på våfflor.
Römmegröt
När vi nu ändå är i den söta avdelningen så älskar norrmännen sin römmegröt som är en traditionell norsk maträtt. Römme är norska för gräddfil. Förutom gräddfil tillsätter man mjölk, vetemjöl och salt, och så äts det med socker, kanel och en smörklick på toppen. Därför kan det se ut som risgrynsgröt men gröten serveras året runt till skillnad från risgrynsgröt. Ska rätten njutas ”på norskt vis” så ska tillbehöret bestå av tunnbröd, lufttorkat kött och röd saft.
Tunnbrödsknäcke, lefse och lompe
Norrmännen äter precis som vi svenskar tunnbrödsknäcke och på norska kallas det för flatbrød. Lefse är ett slags mjukt tunnbröd. Lompe tillagas av potatis, mjöl och salt. Potatissmaken är mycket genomträngande så det är bäst som wrap, däremot är lefse lite mjukare i smaken. Lompe äts oftast med grillad korv, torkad lök och ketchup, medan lefser är populära med smör, socker och kanel. Det råder nationella meningsskiljaktigheter om ingredienserna och hur de tre ska ätas, så här pratar jag av egen erfarenhet från Vestlandet, närmare bestämt Myrkdalen, där jag tillbringande en säsong som skidinstruktör.
Smalahove
Smalahove betyder fårhuvud och är huvudsakligen en västnorsk nationalrätt, men den serveras självklart på flera ställen i Norge. Det anses vara en absolut delikatess. När den serveras så överlämnas inget åt fantasin – och säkert därför är det många svenska som undviker den. Dock kan man på en del ställen köpa köttet utan skrov vilket en del tycker är mer aptitligt. Skidorten Voss är ett av de mest populära ställena att inta rätten i dess originella version och här kan man också se hur den tillbereds helt från grunden – bara det sägs vara en oförglömlig upplevelse.
Pinnekjøtt
Nej, det är inte köttspett! Och namnet kommer inte heller av det mer självklara, nämligen utstyckningen av lamm- och fårrevben. Däremot har de björkpinnar som används i samband med förberedandet lagt namn till rätten. Köttet, som är saltat och torkat i förväg, läggs i blöt i ett och ett halvt dygn, varpå de ångas ovanpå pinnarna några timmar tills köttet är mört så att man kan pilla av köttet från benen.Pinnekjøtt smakar förträffligt i små mängder och äts ofta med kålrabbimos och potatis. Det är en mycket traditionell julrätt i norra och västra Norge men rätten kan ätas året runt, precis som prinskorv till exempel.
Fenalår
De flesta av läsarna har nog vi det här laget upptäckt att man äter en hel del lamm och får i Norge, så låt oss runda av med en supergod rätt. Fenalår är torkat lamm- eller fårkött som är saltat, ibland även rökt, och sedan skuret i tunna skivor. Det äts självklart som pålägg men även tillsammans med den tidigare nämnda römmegröten.
Lax
Är man i Norge på skidsemester, så måste man bara ha lax. Det finns inget bättre. Och den kan njutas i många versioner; Ugnsbakad, stekt, i soppa, i sushi, rökt, bara fantasin sätter gränser.
Hjortron
Hjortron, eller multebær som de kallas på norska, är mycket gott. De gulorangea bären används precis som här i Sverige i sylt, gelé och saft, som tillbehör till huvudrätter och efterrätter. Man kan faktiskt hitta bakverk i Norge som kombinerar hjortron och messmör(myseost) – så blir det nog inte bättre.
Kvikk Lunsj
Ska du på skidsemester i Norge, så kan du inte undgå att se Norges svar på en Kitkat, nämligen Kvikk Lunsj. Kexchokladen marknadsför sig som en "turchoklad" och de flesta förknippar den med skidturer. Det sägs att den genomsnittliga norrmannen i snitt äter 9 Kvikk Lunsj under ett år (3 av dessa äts under påsken). De fyra långa chokladfingrarna smakar härligt, dock ska det nämnas att man blir trött på dem i längden. Jag träffade en före detta norsk skidåkare som hade haft dem som sponsor. Han berättade att när du äter Kvikk Lunsj varje dag i 6 månader, så är de inte särskilt goda till sist! Jag tycker ändå att du ska smaka den, eftersom den er en symbol på norsk kultur, när man pratar om skidturer på fjället. Vad folk åt förr i tiden, innan den uppfanns, vet man inte.
"ut på tur, aldrig sur"
Jag har som sagt bara en uppmaning till alla de som ska på skidsemester i Norge: Istället för att beställa hamburgare, pizza och spaghetti, gå ut och få en smakupplevelse. Ni kommer nog bli positivt överraskade.