Hur långa bör mina skidor vara?
Att hitta rätt längd på skidorna när du köper eller hyr kan vara skillnaden mellan succé och fiasko! Hur långa ska skidorna vara? Vi har svaret nedan.
Förr i tiden var det mycket prestige i att ha de längsta skidorna, helst 20-30 cm längre än din längd. I liftkön var många som ställde skidorna ovanpå pjäxorna, så att de såg ännu längre ut!
Men i och med carvingskidans födelse (på 90-talet) har detta dock ändrats och en tumregel säger nu att nybörjare bör välja en skida som går mellan bröstet och hakan, och en avancerad åkare ska sikta på en skida som går till näsan.
Guide till skidlängd för den genomsnittliga skidåkaren
Det finns många olika faktorer att ta hänsyn till, men din vikt är den överlägset viktigaste faktorn. Med hjälp av det här diagrammet och tillhörande tumregler kan du snabbt räkna ut vilken längd dina pistskidor bör ha. Det är viktigt att notera att skidan inte reagerar på din längd, utan på din vikt.
Skidlängd | 150 cm | 160 cm | 170 cm | 180 cm | 190 cm |
Vikt | 55 kg | 65 kg | 80 kg | 90 kg | 100+ kg |
Hitta den vikt som du ligger närmast och finjustera med hjälp av följande regler:
- Du kan lägga till 5-10 centimeter om du:
- är en erfaren skidåkare som åker relativt aggressivt
- är lång i förhållande till din vikt
- ofta gör stora svängar i hög fart
- Du kanske vill dra av 5-10 centimeter om du:
- är nybörjare
- är kort i förhållande till din vikt
- är kvinna
- vill göra många svängar i låg hastighet
Ska man välja en lång eller kort skida?
Generellt sett är en kort skida lättare att svänga än en lång skida. En längre är å andra sidan mer stabil, vilket är särskilt viktigt i högre hastigheter.
Om du gillar att göra korta svängar och inte åker så fort bör du välja en kortare skida. Detta i kombination med en relativt liten radie (allround- eller slalomcarver) gör det lättare att snabbt växla från den ena kanten till den andra.
Den här typen av skidor lämpar sig däremot inte så bra om du vill åka fort - först och främst för att den saknar stabilitet i längdled, men också för att den tenderar att reagera för aggressivt i höga hastigheter.
För långa svängar och höga hastigheter behövs en längre skida med större radie, dvs. en skida med en mindre markerad midja (racecarver). Här måste du jobba lite hårdare för att svänga, dvs. lägga mer tryck på skidorna innan de reagerar, men å andra sidan är de mycket lugnare i högre hastigheter.
Längd på skidor för nybörjare/medelgoda skidåkare:
För nybörjare håller regeln om att en skida ska gå till mellan bröstet och hakan riktigt bra. För medelgoda åkare är en bra utgångspunkt att skidan ska gå till näsan.
Om du är kort och kraftig bör du välja en något längre skida än om du är lång och smal. På samma sätt kan en ung och sportig person välja en något längre skida än en äldre person, som kanske åker lite försiktigare.
- Se alla herrskidor för nybörjare/medelgoda skidåkare här
- Se alla damskidor för nybörjare/medelgoda skidåkare här
En skida för nybörjare/medelgoda åkare är mjukare, vilket gör den lättare att svänga, så att du inte behöver anstränga dig lika mycket.
Längd på fun carver/pistskidor:
För den mer erfarne skidåkaren finns det många olika typer av skidor att välja på. Fun- eller Extreme Carver är mycket korta skidor med tydlig midja. Med dessa skidor kan du göra skarpa, skärande svängar med låg tyngdpunkt och i relativt låg hastighet. Dessa skidor går vanligtvis till bröstet.
- Se alla fun carver/pistskidor för herrar här
- Se alla fun carver/pistskidor för damer här
Om du älskar att ge järnet i preparerade backar är en funcarver/klassisk pistskida rätt val.
Freestyle/Park/Twintip:
För den som tillbringar den mesta tiden i parken med att hoppa, åka rails och liknande, finns det naturligtvis freestyleskidor för detta ändamål. Det här är twintip-skidor, vilket innebär att de har en böj i båda ändarna, så att du även kan åka/landa baklänges. De har vanligtvis bindningen i mitten och är identiska fram och bak. Skidlängd: din längd -20 - 0 cm.
Se alla frestyle/park/twintip skidor här
Tävling/Race:
På tävlingsscenen finns det naturligtvis specialskidor för varje disciplin. Regeln här är att en lång och smal skida är en snabb skida (mindre friktion) och de väljs därför mycket långa (din längd +10 - +40 cm). Ett undantag är specialiserade slalomskidor, som är kortare och har mer midja, eftersom de gör många korta svängar. Skidlängd: din längd 0 - -20 cm. Om du tävlar finns det en FIS-norm som måste följas när det gäller längd och radie!
Se alla raceskidor för herrar här
Offpist/Freeride:
När du åker offpist vet du aldrig riktigt vad du kan förvänta dig! En lite längre och bredare (big mountain- eller powderskida) är i allmänhet bättre, eftersom den täcker en större yta och därför har mer lyft. En relativt mjuk skida hjälper också spetsen att hålla sig uppe på snön och inte ”dyka” ner i tung snö. Radien är mindre viktig här, eftersom du oftast inte åker på kanterna. Skidlängd: din längd 0 - + 20 cm.
Se alla offpistskidor för herrar här
Desto bredare och längre skidor desto bättre flyter du ovanpå i offpisten
Allmountain:
Om du vill ha en allroundskida som fungerar bra både i och utanför pisten kan du välja en allmountainskida. De här skidorna är bredare än pistskidor men smalare än powder-/freeride-skidor och har vanligtvis en medelstor radie (16-19 m). Längden på en allmountainskida bör vara din längd -10 - 0 cm! Dessa skidor har ofta rocker, vilket innebär att du faktiskt inte åker på hela skidans längd.
Allmountainskidor är utan tvekan de populäraste skidorna för oss i Skandinavien. 9/10 av de skidor vi säljer på SkidShopen är allmountainskidor.
Se alla allmountainskidor för herrar här
Se alla allmountainskidor för damer här
Allmountainskidor kan användas både i och utanför pisten.
Längd på skidor för barn
Det finns också flera typer av skidor för barn, till exempel tävlingsskidor, twintip och allmountainskidor. Skidans längd baseras på barnets nivå, längd, vikt och åkstil.
En bra tumregel är att skidan ska gå till barnets haka, så blir det inte helt fel. Precis som med skidor för vuxna, där en längre skida ger mer stabilitet och en kortare skida mer kontroll, gäller samma regler för barn. Så om ditt barn älskar att åka snabbt ska skidan hellre vara lite för lång, men om ditt barn är nybörjare är en kortare skida att föredra.
Generellt bör en barnskida snarare vara för kort än för lång (men det beror också på nivå). En rekommenderad längd är barnets längd minus 20 cm.
Det viktigaste när du väljer skidlängd för barn är deras nivå, vikt och körstil
Rocker:
Många skidor tillverkas idag med rocker, vilket innebär att framdelen, och ibland även bakdelen, är mer uppåtböjd. Detta är en stor hjälp i djup och tung snö, eftersom det gör det lättare att ta sig fram. Samtidigt känns skidan kortare i pisten än vad den egentligen är, eftersom du bara åker på mitten av skidan. Det här är perfekt för en allmountain- eller big mountain-skida, eftersom du utanför pisten har en längre och stabilare skida och i pisten har en något kortare och ”mer svängvänlig” skida! Detta innebär att en skida med rocker kan väljas något längre än en skida utan rocker, så oroa dig inte om du blir rekommenderad en skida som är 5-10 cm längre än den du tidigare har åkt på.
Tack vare rockern är den lättare att åka på och du kan också välja en längre skida än vanligt, eftersom du åker på en mindre yta. Skidan böjer uppåt tidigare i spetsen än en skida utan rocker. Som en generell regel för alla skidor gäller att i takt med att du blir bättre och åker fortare bör du också välja en lite längre (och styvare) skida, eftersom det ger mer stabilitet.
Exempel: Hur långa ska mina skidor vara?
Malin är 18 år och idrottar mycket. Hon är 170 cm lång, har smal kroppsbyggnad och väger 58 kg. Hon har en del erfarenhet av skidåkning och är vad man skulle beskriva som ”medelgod” och gillar att åka fort. Hon behöver en skida som är cirka 150 cm lång (cirka till näsan) med en radie på 14-16 meter och som inte är för mjuk.
Få hjälp med att hitta rätt skida, vi svarar senast nästa arbetsdag med ett lösningsförslag. Vi hjälper dig också att hitta rätt längd på skidan.
Spana in erbjudanden till förmånliga priser på skidor för hela familjen i SkidShopen:
Läs också: Stor guide till olika typer av skidor