Guide: Välj rätt skidhandskar
Det är synd att förstöra sin kostbara skiddag med blåfrusna fingrar. Men det är också jobbigt att svettas om händerna. Här får du hjälp att välja rätt skidhandskar.
Det har sagts och skrivits mycket om hur man ska välja skidhandskar. Vi har samlat ihop de bästa råden, av folk som tillbringar sin vardag i snön och ger dig här en guide till att välja skidhandskar.
1. Innan du väljer handskar
Storleken betyder något
Allra först är det viktigt att du vet vilken handskstorlek du har. Köper du för små handskar/vantar kommer du lättare att frysa eftersom det inte finns någon luft att värma upp framför fingrarna. Köper du dem för säkerhets skull lite stora, riskerar du att de sitter för löst i fingrarna. Och det blir mycket irriterande varje gång du ska justera spännen eller öppna en ryggsäck med handskarna på.
Så mäter du din handstorlek
Det klassiska sättet att hitta sin handskstorlek är att hålla handen utsträckt och med samlade fingrar. Peka med tummen bort från handen, så att din hand och pekfinger formar ett L. Mät nu handens bredd på översidan av handen - på det bredaste stället i cm, utan tummen. Detta mått motsvarar din storlek.
Är du “svettar”- eller “fryser”-typen?
Det verkar kanske dumt att nämna. Men innan du väljer handskar, bör du tänka över om du fryser lätt om fingrarna. Eller om du är den typen som nästan alltid har varma händer. Du vet det garanterat. Så det är bara att tänka in det i sitt val när du ska välja hur isolerad handsken ska vara. Tänk också på var och när du ska använda den.
2. Vilken handsktyp ska jag välja?
Klassiska skidhandskar med fem fingrar
Skidhandskar med fem fingrar är naturligtvis de handskar som ger dig mest rörelsefrihet. Det är lätt att spänna skidpjäxorna, öppna jackor och ryggsäckar med handskarna på. Du får också det bästa greppet om stavarna.
Skidtumvantar
Om du tycker det är viktigare med värme och komfort än maximal rörelsefrihet, eller om du fryser lätt om fingrarna, är skidtumvantar kanske det bästa valet. Skidtumvantar består av ett litet rum till tummen och ett stort rum till de fyra övriga fingrarna.
Skidhandskar med tre fingrar
De har inte funnits på marknaden i så många år. Men de tre-fingrade handskarna blir mer och mer populära och har blivit många skidåkares favorithandskar, eftersom de så att säga binder ihop det bästa från två världar: De ger den extra värmen som tumvantar ger, men ger samtidigt en större fingerfärdighet än tumvantarna. På grund av sitt utseende kallas den trefingrade vanten också för “hummer-handsken”. Detta är en smart handske, om du exempelvis använder en ABS-ryggsäck, ett Gopro eller glasögontrasa, där det kan vara en fördel med fria fingrar/kontra i en tumvante.
Innerhandske med skal
Ett sätt att bli redo till både varma dagar och kalla dagar är att kombinera en innerhandske/innervante av till exempel ull med ett vindtätt skal av exempelvis GoreTex (lite á la en handske i en handske).
3. Vilket yttermaterial ska jag välja?
Skinn
Det är många fördelar med att välja skidhandskar som är gjorda helt eller delvist av skinn. Naturskinn har hög slitstyrka, det är flexibelt, vattenavvisande, vindtätt och delvist andningsbart. De bästa skidhandskarna av skinn är nästan omöjliga att göra sönder och håller till många skidveckor. Bra skidhandskar av skinn kostar från 700 kronor och upp, om du inte hittar dem på rea vill säga.
Konstmaterial
Det finns ett mycket stort sortiment av skidhandskar av olika konstmaterial. Du kan vara säker på att kvaliteten av en konstmaterial-handske hänger ihop med priset. Ju dyrare handske, ju bättre slitstyrka, isoleringsförmåga, andningsbarhet osv.
4. Vilket foder ska jag välja?
Dun
Dun har fantastiska värmeegenskaper. Men de är bäst till torra väder. Dun är därför det perfekta valet till mycket kallt torrt väder och med moderat aktivitet, så att det inte kommer för mycket kondensfukt i handsken.
Ull
Precis som dun har även ull fantastiska isoleringsegenskaper. Till skillnad från dun förlorar ull inte sin värmeförmåga, även om handsken blir våt inuti – vare sig det gäller kondens eller att handsken blir genomblöt. En del skid-puritaner dyrkar läderhandskar med ullfoder. Men det är inte det billigaste valet på marknaden.
Primaloft
Primaloft använder ett patenterat syntetiskt mikrofiber-isoleringsmaterial som hjälper kroppen att hålla värmen och spara energi. Det är ett bra val av isolering om du förväntar blött väder. Primaloft är inte lika varmt som dun, men det är andningsbart, komprimerbart, vattenavvisande och ger bra isolering även om det är vått.
Thinsulate
Thinsulate är gjort av unika ultratunna mikrofibrer och ger fantastisk isolering utan att ta så mycket plats. Perfekt att använda i handskar och tumvantar, där fingerfärdighet är en prioritet.
5. Vad ska jag annars tänka på?
Manschettlängd
Manschetten, som är handskens bakersta del, är gjord för att hålla snön ute ur dina handskar och jacka. En kort manschett stannar vanligtvis precis bakom handleden, precis som vanliga handskar. Det ger en stor rörelsefrihet till handleden. Däremot kommer det lättare in snö i handsken om man till exempel åker omkull i snön.
Handledsremmar
Handledsremmar är de remmar du kan sätta runt din handled så att du alltid kan hålla koll på dina handskar. Det kan verka överflödigt. Men har man först en gång tagit av sig handskarna på en iskall och vindpinad bergstopp och sett den ena handske försvinna ner mot avgrunden kommer man att älska handledsremmar.
Handskar med inbyggd putstrasa
Det finns handskar som har putstrasa till skidglasögonen inbyggt på tum- eller pekfinger så att du lätt kan torka av snö och vatten från dina skidglasögon, utan att behöva ta upp en riktig putstrasa ur fickan.
Iphone-vänliga handskar
Iphone-vänliga handskar där din smartphone reagerar på touch av fingerspetsarna på handskarna. Så slipper du att ta av dem.
Handskar med stötskydd
Park-handskar med extra skydd. Om du älskar att åka i funparker och göra trick, kan en skidhandske med skydd vara en fördel eftersom du inte slår fingrarna om du ramlar. Dessutom är de oftast mer hållbara när man tar tag i skidornas kanter, något som vanligtvis sliter hårt på handskar.
Engångshandvärmare
Även med de bästa handskarna/tumvantarna kan man riskera att frysa om fingrarna. Ett snabbt sätt att få tillbaka värmen i fingrarna är att ha engångshandvärmare med i fickan. De fungerar så att värmaren tas ut ur påsen, varpå den får syre och börjar bli varm – faktiskt i upp till åtta timmar. På de kalla dagarna väljer en del att lägga värmaren på handryggen inne i handsken – och låter den ligga där under skidåkningen.
Överväg fler par handskar
Eftersom man aldrig helt kan förutsäga väder och temperatur, föredrar många skidåkare att ha två-tre slags handskar med på skidturen. Har man en liten ryggsäck med sig i backen väger det extra paret handskar eller tumvantar mindre än Mars-chokladen bredvid.
Vi har et stort urval av de bästa skidhandskar i våra SkiShop. Se urvalet här:
- Skidhandskar för herr
- Skidhandskar för dam
- Skidhandskar för barn