Så väljer du rätt regnkläder

Så väljer du rätt regnkläder

När man bor i ett land där det i genomsnitt regnar mer än varannan dag kan det löna sig att investera i regnkläder.

Vi har gjort det lätt för dig och har samlat alla de parametrar du ska vara uppmärksam på när du ska ha ett nytt regnställ. Det är 7 saker man ska veta innan man köper regnkläder och alla sakerna har vi listat nedan.

Behov

Hur ofta ska du använda regnstället? Tar du bilen till och från jobbet varje dag så har du kanske inte behov för ett regnset i toppkvalitet, använder du däremot regnkläderna dagligen kan det löna sig att investera fler pengar. Skillnaden på om du ska köpa ett set till 400 eller 1400 kronor beror nämligen på hur din situation ser ut. Man ska ställa krav till sina regnkläder, men det är stor skillnad i kvalitet, så fråga dig själv vad ditt behov är och hur ofta du ska använda dem.

Material

Materialet har stor betydelse för hur vattentäta och andningsbara plaggen är. Det finns som utgångspunkt två typer av regnset. De som är tillverkad av polyester och de där yttersidan är av polyuretan, som är det man kallar PU, även kallade ”gummi-regnkläder”. När man hittar en regnjacka eller ett par regnbyxor på nätet kommer man kunna se i varutexten vilket material det är. Skillnaden på de två varianterna är att ett polyester-set är mycket andningsbart men mindre vattentätt medan regnset med ett PU (polyuretan)-ytskikt är mer vattentätt men mindre andningsbart.

Ska du använda ditt regnställ när du är aktiv, som exempelvis cykling till och från jobbet, så rekommenderar vi ett polyester-set eftersom det är mer andningsbart. Ska du använda en regnkappa till promenader/festival/etc. så rekommenderar vi ett set med ett PU-ytskikt.

Vattentäthet

Inte alla regnset är lika vattentäta. Det beror på materialet och kvaliteten. Oftast har de väldigt vattentäta modellerna inte lika bra ventilation och tvärtom. Det beror på att det är svårt att tillverka mycket vattenresistenta material som samtidig kan andas. När det gäller vattentäthet så används begreppet vattenpelartryck och vad betyder det?

Vad betyder ett vattenpelartryck?

”Det beskriver mängden av vatten i millimeter, som 1 kvadratcentimeter på regnjackan kan hålla ute per timme innan vattnet går igenom."

Det vill säga ju högre vattenpelartrycket är desto mer vatten kan regnjackan hålla ute innan du blir blöt! :)

Du kommer därför kunna se på modellerna i varutexterna hur högt eller lågt vattenpelartrycket är, oftast ligger det runt 5 000 mm. Vi har dock gjort en liten tabell så att du kan hitta det vattenpelartryck du behöver.

Vattenpelartryckstabell

  • 2 000 mm: inte deciderat vattentät, med vattenavvisande
  • 4 000 mm: till korta promenader och att använda i lätt regn
  • 6 000 mm: till kraftigt regn under en kort period eller när det regnar lite under lång tid
  • 8 000-12 000 mm: Kraftigt regn i få timmar och lite regn i mycket lång tid
  • Över 12 000 mm: Till mycket kraftigt regn under lång tid.


Om vattendropparna ser ut som på den här bilden när det regnar är dina regnkläder vattentäta. Om dropparna är tillplattade och bildar mörka fläckar så behöver ditt regnställ impregneras.

Andningsförmåga (ventilation)

De flesta tittar bara på vattentätheten när de köper regnkläder, dock får man inte glömma bort andningsförmågan om man vanligtvis bara är en liten smula aktiv i sina regnkläder. Du känner säkert igen känslan av att bli fuktig och klibbig när du har en jacka på dig när du exempelvis är ute och cyklar. Det beror på att fukten inte leds bort från kroppen och därför blir man plötsligt svettig.

För att undvika det ska man välja ett material som kan andas och kan leda bort den värme som din kropp producerar. Det kan göras antingen genom att jackan exempelvis är tillverkad i andningsbara material som man har i till exempel skidjackor eller genom att det finns små ”lufthål”/ventilationsöppningar så att den varma luften kan komma bort från kroppen.

Till alla som ska ha regnkläder till att cykla till jobbet i, så rekommenderas det att hitta ett set med hög ventilation/andningsförmåga eftersom man annars får växthusliknande tillstånd på insidan av regnstället.

Du kommer kunna se på modellerna i varutexterna hur högt eller lågt vattenpelartrycket är oftast ligger det runt de 4 000 mm. Vi har dock gjort en lite tabell så att du kan hitta den ventilation du behöver.

Andningsförmågatabell

  • 1 000-3 000 g/m2/dygn: Småpromenader som om man är ute och rastar hunden
  • 3 000 – 5 000 g/m2/dygn: Längre promenader på 2-5 kilometer
  • 8 000 g/m2/dygn: Lätt jogging/löprunda eller 3-5 kilometers cykeltur
  • 10 000 g/m2/dygn: Löprunda i normalt tempo och längre cykelturer.
  • Över 10 000 mycket aktivt användande


Regnkläder med bra ventilation kan framförallt rekommenderas om man cyklar medan det regnar eftersom man annars kan bli klibbig och fuktig

Specifikationer och funktioner

Alla modeller är olika och har därför olika funktioner. Cyklar man mycket är det en bra idé att se efter om det finns reflexer på plaggen samt blixtlås i byxbenskanten så att man lätt kan dra över regnbyxorna över skorna. Annars kan det vara småsaker som resårsnodd i midjan på regnjackan så att den kan justeras, avtagbar huva, innerficka etc.

Återimpregnering

Precis som med alla andra plagg som är vattenavvisande så blir effekten mindre och mindre ju mer man använder dem. Du kommer därför uppleva att regnkläderna efter ett tag inte kommer att vara lika vattentäta som i början. De kan dock vårdas således att de får samma vattentäthet som tidigare (såvida de inte är mycket slitna). När du använder regnkläderna blir de både slitna och smutsiga och du ska därför tvätta ditt regnställ för att ta bort smuts (se på tvättmärkningen hur de får tvättas) Var OBS på att inte använda tvättmedel med lösningsmedel eftersom det skadar impregneringen i andningsbara regnkläder. Efter att kläderna har tvättats och rengjorts kan de återimpregneras, det kan man göra antingen i tvätt eller med spray.

Vi rekommenderar att du först tvättar med Nikwax Tech Wash, som tar bort smuts. Härefter är regnkläderna redo för impregnering vilket man kan göra medan kläderna fortfarande är våta. Här används Nikwax TX Direct Wash In eller Nikwax Spray. Efteråt ska regnkläderna bara lufttorka. Setet finns också som ett samlat paket. Vi rekommenderar att du tvättar och impregnerar en gång om året, vid normalt användande.


Regnkläder håller längre om man impregnerar dem minst 1 gång om året.

Storleken

Det finns två sätt att hitta rätt storlek. - Använd storlekstabellen som finns på varje enskild produkt - Beställa 2 storlekar och en retur-etikett och så behåller du det regnställ som passar och skickar det andra retur.

Det var allt du behöver veta innan du köper regnkläder.

Se det stora sortimentet av regnkläder till herrar

Se det stora sortimentet av regnkläder till damer

Se det stora sortimentet av regnkläder till barn

Publicerad av: Claus Loft Madsen

Hitta erbjudanden på skidresor

Gå til toppen