Så blir du skidguide

Så blir du skidguide

Varje år reser en massa ungdomar mot Alperna, eller stannar kvar i Norden, för att leva en vinter som skidguide. En vinter som för många är det bästa halvåret i deras liv.

"Jag drog iväg som guide utan andra jag kände och det ångrar jag inte en sekund! Från dag ett blir man en del av en stor familj, alla arbetar tillsammans, vare sig det är en lokal restaurang, bar, en av de andra byråerna eller liknande, så är alla en stor familj på destinationen. Den bästa upplevelsen i mitt liv!”

- Nicholas, Skidguide Sunweb -

Jobbet ger dig en massa frihet under ansvar och du kommer hem efter 3-6 månader i snön som en starkare person, både på det yrkesmässiga och det personliga planet. Själva arbetsgången handlar i mångt och mycket om att leverera en hög servicenivå med gästen i fokus. Varje dag ska du se till att ge dina gäster så få bekymmer som möjligt och du ska ge dem en bättre skidsemester än om de inte hade någon guide. Hur du gör bestämmer både du och din arbetsgivare, du ska oftast följa en ”aktivitets-veckoplan” där det är aktiviteter som är med till att ge gästerna en bra och rolig reseupplevelse, men du kommer också hamna i situationer där du inte kan hitta något rätt svar varken i ditt anställningskontrakt eller i din guideträning.


Nu handlar det om DIG!

Du skal därför ge den bästa möjliga servicen, i alla tänkbara och otänkbara situationer och det kommer helt säkert vara tillfällen där du måste agera kreativt och lösa en utmaning så gott du kan. Det är de situationerna som gör dig starkare och som oftast ger dig något att prata om resten av säsongen.

"Jag hade under ett pulka-arrangemang en gäst som bröt ryggen, en som svimmade, en som bröt nyckelbenet, en som stukade handen och en som försvann 3 meter ut över en sluttning i en massa träd, samtidigt blev min egen pulka ”stulen” och min telefonen dog på grund av en låg temperatur på berget – dagen efter var jag med i lokaltidningen – En sådan kväll lär man sig mycket av. ”

- Före detta skidguide i Österrike -

Du kommer i slutet av säsongen oftast ha haft en säsong som har varit utmanande, lärorik, rolig, spännande och samtidigt levt i en vardag med ansvar. Vi har ännu inte hört talas om någon som inte har haft en fantastisk skidsäsong som skidguide.


Sammanhållningen är något av det viktigaste

Varför välja att bli skidguide?

Frågan skull nästan vara: Varför skulle du inte välja att bli skidguide? Väljer du att ägna ett sabbatsår eller en paus från studier/arbete på en skidsäsong i snön, så kommer du ofta hem med väldigt många bra upplevelser för livet, nya vänner och ett bättre CV. Din säsong kan bli bra oavsett om du älskar att åka skidor eller inte. Riktigt många skidguider lägger stor vikt på det sociala förutom skidåkningen och ägnar en skidsäsong åt att träffa nya människor, skapa sociala band, festa och ha det trevligt med gästerna. De ser egentligen bara skidåkningen som en ”present/extra förmån” i en vardag som kan vara fylld med andra saker. Så du behöver alltså inte vara förtjust i skidåkning för att dra iväg som skidguide.

"Jag har lärt mig mer på de här 5 månaderna i Alperna, än jag har lärt mig de senaste tre åren på universitetet."

- Karen Elise Lövengren, Skidguide Nortlander -

Se video om livet som skidguide här:

När vill du iväg?

Det beror på hur lång tid du vill vara borta. Vill du iväg i 5 månader, 3-11 veckor eller bara 1-4 veckor. Du kan välja mellan dessa olika guide-tjänster:

Säsongsguide

Ett liv i snön som säsongsguide kommer oftast vara från december till april/maj, allt efter var du befinner dig. Det är beroende på området, då vissa orter öppnar tidigt och slutar sent. Dock kommer du kunna förvänta en säsong från början av december till slutet av april. Man ägnar de första veckorna, innan snön kommer och området öppnar, på att lära känna stället och lokalbefolkningen.

Högsäsongsguide

Vissa resebyråer använder högsäsongsguider, de är oftast iväg i 3-11 veckor. Man kommer här arbeta i de stora veckorna som exempelvis under jul och nyår samt vecka 4-5-6-7-8 och sedan komma tillbaka och hjälpa till igen i påsken. Veckorna beror dock på hur mycket de enskilda resebyråerna har att göra.

Veckoguide

Största delen av alla veckoguider är oftast guider som har varit iväg tidigare i en hel säsong och som nu studerar eller arbetar. De har därför bara möjlighet att resa när studierna/arbetet har lov/semester. En studerande har inte alltid världens största rådighetsbelopp på grund av ”det hårda ;) studiemedels-livet” därför är en gratis vecka i snön/kombinerat med arbete i hög kurs för de studerande. Veckoguider är oftast iväg 2-4 veckor om året. Det kan vara jul/nyår, vecka 4, vecka 7 och i påsken.

"Att arbeta som skidguide är inte bara världens bästa jobb och upplevelse. Du kommer helt säkert kunna använda dina erfarenheter och upplevelser i dina framtida jobb och studier. Arbetsgivare vet att livet som guide kräver hårt arbete, god disciplin och stor social kompetens. För att bli skidguide krävs det att man ger mycket av sin personlighet och är engagerad och det är något som många arbetsgivare lägger stor vikt på."

- Emelie Karlsson, Guidechef Slopetrotter -

Vad krävs det av dig?

Det viktigaste för en skidguide är att vara människokännare och ha en passion för att ge en god service och få folk till att le. Det ska också vara en lust att leverera bra resultat, därför är det en fördel att vara tävlingsmänniska.

En resebyrå kommer ofta kräva/önska detta av dig:

• Du är utåtriktad

• Du är tillmötesgående

• Du trivs i sällskap med andra människor

• Du tycker om att ta ansvar

• Du kan arbeta självständigt

• Du har bra språkkunskaper (inte ett måste)

• Du har tidigare arbetat med service

• Du tycker om att hjälpa andra människor

• Du är positiv

• Du är serviceinriktad

• Du är nyfiken

• Du trivs i teams (på större destinationer är man flera guider)

• Du tycker om ditt arbete

• Du är organiserad

"Det roligaste med mitt jobb som skidguide är ansvaret för att ge folk den bästa semestern och en upplevelse. Att vara där för dem och hjälpa dem med allt mellan himmel och jord. Att ha berget som min arbetsplats var en fantastisk känsla för mig."

- Jakob, Skidguide Langley -

Vad är inte superviktigt?

Det kan verka som att man ska vara bra på riktigt många saker för att vara skidguide, vilket egentligen inte är fallet. Faktiskt ska du egentligen bara vara tillmötesgående och ha lust att hjälpa folk, så kommer allt annat i andra hand.

Det förväntar inte byråerna:

• Att du är superbra på att åka skidor

• Att du kan tala flytande tyska, franska eller italienska. Oftast räcker det med engelska och lite högstadietyska. Det flesta destinationer är så moderna och internationaliserade att lokalbefolkningen talar gedigen engelska.

• Att du har någon fin form av utbildning.

Du behöver inte vara en fena på skidåkning för att åka tillsammans med gästerna, humöret uppväger nivån

Hur gammal ska man vara för att bli skidguide?

Det är olika från byrå till byrå, dock varierar minimumsåldern från 20-23 år, den ”höga” åldern krävs för att vara säker på att du är mogen och ansvarsfull. Är du yngre än 20 år så kan du fortfarande komma iväg till snön. Du kan exempelvis söka jobb som servicepersonal på ett hotell. Annars söks det också varje år efter bartenders, kockar, köksmedhjälpare, diskplockare, diskare, liftoperatörer, parkshapers, receptionister, städpersonal och mycket annat. Du kan hitta största delen av jobben här.

Andra möjligheter skulle kunna vara att bli skidlärare eller bara åka iväg och vara skidluffare.

Vad får du ut av en säsong som skidguide?

• Nya bekantskaper

• Vänner för livet

• Upplevelser du aldrig glömmer

• En bra arbetsmoral

• Språkliga kompetenser

• Du blir mer mogen

• Lär att hantera stressade och pressade situationer

• Utvecklar yrkesmässiga och personliga kompetenser samt egenskaper

• En del lär mer på ett halvår som skidguide än 3 år som studerande

Alla saker rustar dig på riktigt många punkter. Ett jobb som skidguide värderas också högt när du ska söka arbete efter en skidsäsong. Företag vill gärna ha personer som tidigare har varit skidguider, eftersom det berättar att de kan visa resultat och ta ansvar.

Du har roligt samtidigt som du lär dig en massa

"Det roligaste med att vara skidguide är alla de fantastiska människor man lär känna - det är ju nästan som att vara på folkhögskola, ja och så tiden på skidorna, både med och utan gäster. Och så lär man att hantera riktigt många människor i många olika - både roliga och svåra - situationer."

- Annie, Danskis bästa kvinnliga skidguide 2016 -

Vad vill de vanligaste skidguidesuppgifterna vara?

Som skidguide har man i princip aldrig ledigt, eftersom du ska stå till rådighet för dina gäster 24/7, dock kan du "nästan" själv bestämma i vilken ordningsföljd eller när du vill göra olika uppgifter. Du får frihet under ansvar eftersom du själv kan anpassa din vecka efter antal gäster.

Logistik

Den mest hektiska dagen för en skidguide är transferdagarna, när gäster reser och nya ankommer. Transferdagarna är oftast lördag, dock erbjuder flera resebyråer korta resor, det kan därför hända att du också har en transferdag på onsdagen.På transferdagar ska du se till så att alla dina gäster ankommer till rätt hotell/pensionat/lägenheter/etc. Det gäller både dem som kommer med flyg, buss eller kör-själv. När du har skickat iväg alla gäster hemåt och inlogerat alla de nya så ska du hålla ett välkomstmöte där du berättar om området, vädret, förhållandena, planer för veckan som kommer och extra arrangemang. Kort sagt så är transferdagen inte favoritdagen för en guide.

Allt det praktiska

Innan gästerna ankommer ska du se till att ha allt klart. Det betyder att du ska kontakta gäster innan ankomst och fråga om de ser fram emot semestern samt berätta hur förhållandena på orten är. Det är en sak som vissa resebyråer gör för att ge gästerna en extra god service och för att höra om de har någon fråga innan ankomst, eller preferenser/önskemål - det kan hända att de vill ha en extra barnsäng på rummet, ha ett rum med sol på terrassen, osv.

Det ska hämtas liftkort vid liftkortskontoret, så de är klara till gästerna när de kommer, du ska kontakta skiduthyrningen och berätta hur många gäster du kommer med antingen söndag morgon, eller hur många som själva kommer förbi uthyrningen och hämtar deras skidor och utrustning under lördagen. Som tur är har fler och fler börjat köpa sin egen utrustning så här sparar du lite tid.

Av andra praktiska saker kan vara arrangerande av skidskola. Det varierar från vecka till vecka och det är oftast söndag som du ska hjälpa barnen i skidskoleområdet och se till att de kommer i rätt grupp.

PS. Det kommer alltid vara föräldrar som vill ha deras egna barn (om de har fler än 1) i samma grupp även om deras nivå är långt ifrån varandra. Då måste man stå på sig och säga att skidläraren vet bäst. Och så snart barnen är i rätt grupper ska föräldrarna åka iväg och inte agera curling-föräldrar som åker efter barnen och förstör skidlärarens arbete.

Arrangemang

Det finns massor av arrangemang som kan variera allt efter vilken destination/skidanläggning du är på. De klassiska kommer oftast vara, pistvisning (de platser där det fortfarande är lagligt), skidåkning tillsammans, picknick, afterski, pubcrawl, kälke-tur, skidutflykt till glaciär eller annat ställe i området och slalom-tävling för barnen. De extra aktiviteterna kan exempelvis vara ett besök i ett badland, snapsmys, karaoke, Tyrol-kväll, fransk afton, quiz-kväll, klättring, fackeltåg, sportevents och mycket, mycket mer. Här sätter bara området och fantasin gränser.

Arrangemangen är det roliga med att vara skidguide, det är här som du kan ha roligt och lära känna dina gäster. De flesta gäster vill riktigt gärna delta men ska ofta pressas lite och när först folk har kommit i gång, tycker de alltid att de olika arrangemangen är roliga. (Varje arrangemang kräver tid och planering innan det hålls, exempelvis ska det handlas in till picknick, ordna gas till grillen och få all mat och dricka fraktat upp på berget - men det är det värt!

Ekonomi/kontakt till huvudkontoret

Som guide får du genom de flesta resebyråer en viss procentdel av de arrangemang du håller i. Det kan därför vara en stor motivation, att övertala alla dina gäster till att följa med på picknick om du själv tjänar 2 euro per gäst (en del byråer ger 50 % av priset på arrangemanget till guiden). Med 100 gäster är det plötsligt många pengar som kan bli en del av en skidguideslön, där man inte får så väldigt hög lön som guide. Dock ska alla pengar bokföras som du får under veckan vid olika saker du arrangerar. Kom ihåg att få kvitton på allt du köper, om det är möjligt!

Pengarna kommer i dag primärt från arrangemang eftersom ”nästan” alla byråer i dag får betalning för hotell, liftkort, skidskola innan avresa. Det görs för att du ska slippa springa runt med flera 100 000 euro på fickan.

Bokföringen ska skickas ”hem”, där man talar med den guideansvarige, som också vill höra hur allt går och vad man kan göra annorlunda till nästa säsong. Så om du till exempel tycker att det kunde vara en bra idé att flytta picknicken till en annan plats så är det i ett sådant samtal man berättar det, om det kommer att ge gästerna en bättre upplevelse på picknicken nästa år.

KUNSKAP OCH KÄNNEDOM!

Ingen ska få lov till att känna till destinationen bättre än du. Du kommer varje vecka få olika frågor som: ”Var är det bäst att äta?”, ”vilken motorväg ska vi köra hem?”, ”mitt barn har glutenallergi kan vi göra en picknick till henne?”, ”vad gör jag med försäkring?”, ”var är läkaren?”, ”hur snabbt kan du halsa en öl?”, ”varför vill inte mina skidor svänga?”, ”när kommer snön?” och ”finns det ett glädjehus i staden?”. Du ska veta ALLT.


Du får vänner för livet

Hur mycket arbetar man som skidguide?

Det beror på hur man jobbar samt hur många gäster man har. En arbetsvecka går dock från omkring 35-65 timer allt efter vilken vecka det är. I en vecka som vecka 7, händer det otroligt många saker och du har så många arrangemang på programmet som möjligt samtidigt ska det ägnas mer tid åt att inlogera gäster, svara på frågor, göra bokföring osv. Du kan därför förvänta att det är fullt ös i storveckorna, men här är man också fler på arbete. Ju fler gäster desto roligare – Ni är fler guider till att underhålla och ha det trivsamt med dem och så går tiden supersnabbt.

I de lugnare veckorna har du mer ledigt eftersom sådana aktiviteter som fransk afton, kvällsmat tillsammans eller en tur i badlandet ställs in på grund av för få anmälningar. Om du vill ut och se Champions League-fotboll, gå på afterski eller ligga i sängen med Netflix bestämmer du helt själv.

PS. Kom ihåg att saker som afterski också ingår i de 35-65 timmarna, så tänk på at du faktiskt får lön för att prata, dansa, dricka och ha kul.

"Arbetstiden svänger mycket. Ankomstdagarna/avresedagarna är de längsta dagarna. Men det varierar också mycket från destination till destination. Men man måste inräkna ca 50 timmar om veckan. Men en del av arbetet är som tur är en massa skidåkning."

- Kim, Thinggaard Rejser -

Hur ofta har man ledigt?

Det beror på veckan och destinationen. I storveckorna ska man inte räkna med att ha mycket ledigt, det får man dock i de mindre veckorna. Det handlar återigen om att planera, eftersom nästan alla resebyråer erbjuder frihet under ansvar, så kan du flytta runt i ditt veckoprogram som det passar dig. Så om du vet att du ska se en viktig handbolls-/fotbollsmatch på teve eller annat med vännerna på tisdagen så kan du flytta arrangemang du vanligtvis har där, till onsdag kväll. Om möjligt så försök att så vitt möjligt, att hålla en HEL fridag i veckan, där du antingen kopplar av, pratar med vänner och familj hemma eller löser personliga praktiska saker.

Hur mycket åker man skidor som skidguide?

Om man är duktig på att planera kan man få åka mycket skidor. Skidresor.com har pratat med en före detta guide som berättar att han åkte skidor varje dag förutom resdagarna när ALL tid gick till att säga hejdå och ta emot gäster. Alla andra dagar än transferdagarna tog han upp i skidskolan kl. 10.00 och såg till att alla barnen och föräldrarna i skidskolan var glada så snart de var ute och åkte med skidlärarna kunde han antingen åka själv, vänner eller gäster som gärna ville åka tillsammans med honom.

Det är dock inte alla skidguider som är lika skidintresserade, många väljer att sova lite längre och sedan festa med gästerna på kvällen istället för att själva stiga upp och åka skidor. Frågan är bara om du är till fest eller skidåkning – Eller båda? 

Du får gott om tid till att åka skidor med vänner och andra guider, det handlar bara om planering

Hur blir man redo för en säsong som skidguide?

Nästan alla resebyråer erbjuder en guidekurs (1, 2 eller 3 veckor) innan säsongen går i gång (det är en slags skidguideutbildning), samt en teambuilding-helg.

På teambuilding-turen träffas ni kanske allihop i en sommarstuga där ni spelar diverse spel, festar, lär känna varandra och ska lösa praktiska uppgifter individuellt och i grupp. På denna tur kommer du oftast kunna önska vart du gärna vill komma.

På själva guidekursen får ni veta hur en klassisk vecka och skidsäsong fortlöper. Det kommer en före detta guide och berättar om sina erfarenheter och så får ni veta vad ni ska göra i nästan alla tänkbara situationer. Byråerna gör allt vad de kan, för att förbereda dig så bra som möjligt innan säsongen. Skidresor.com har dock pratat med en guide som var iväg utan guideundervisning och man lär sig blixtsnabbt alla procedurerna, det viktigaste är bara att vara tillmötesgående.


Jamen han pratar ju norska! Ja :-) - Det är för att de flesta byråer har även har norska gäster och guider

Under utbildningen/kursen lär du dig om:

• Gäster som klagar

• Reklamationer

• Hur man håller i ett välkomstmöte

• Diverse arrangemang

• Första hjälpen

• Problemhantering

• Försäkringar

• Olyckor

• Hur man ger en bra service

• och mycket, mycket mer

Skidguideslön

Hur mycket du får i lön som skidguide, varierar från resebyrå till resebyrå, du kan du förvänta att få cirka 4300 – 5600 kr. Du får ett fast belopp om veckan eller månaden, som oftast är ca 120 kr. i en fast veckolig lön, dessutom får du 1100 kr. per vecka i ackord till kost. Samtidig intjänas en veckolig bonus (ca 190 kr. ), som betalas ut vid den sista lönen man får, i slutet av säsongen.

Det låter kanske inte som så mycket. Men förutom det får man som guide även betald hyra, liftkort, skidutrustning till rådighet, full uniform och transport betalt. Vid sidan av det, kan man vara aktiv med arrangemang och se till att locka så många gäster som möjligt. Ju fler gäster du får till dina arrangemang desto fler pengar tjänar du. Så om du får 2 euro per picknickgäst och du kan locka med 50 stycken, så är det 100 euro i veckan – då är lönen plötsligt inte så dålig.

Kom ihåg att du också får rabatt nästan överallt då du snabbt skapar kontakter. De flesta restauranger och barer kommer göra allt för att du kommer till dem med dina gäster, gör du det får du ofta lov att äta och dricka gratis (även andra dagar, än de dagar du har med dig gäster). Den riktigt duktiga skidguiden, har bara utgifter till personliga förmåner och utrustning.

Som guide får du full uniform, samt möjlighet att hyra utrustning gratis

Vart vill du och vilka gäster vill du arbeta med?

Innan du åker iväg ska du fråga dig själv vad du har lust med.

• Vill du festa eller åka skidor

• Vill du arbeta med unga, äldre, familjer, pensionärer, singlar eller annat.

Om du vet att du gärna vill arbeta med det äldre segmentet och att du inte har så stort behov av att dricka dig full, så är ställen som Val Thorens, St. Anton och Val d’Isère nog inte skidorter att åka till. Du ska kanske istället bege dig till en mindre pärla som bjuder på ett "mindre" nattliv, men med bra skidmöjligheter utan tusentals turister på pisterna, exempelvis Zauchensee.

Skidresor.com har pratat med flera olika guider och du kan ha en lika rolig skidsäsong på en liten destination, som på en stor. Det handlar om det samma som en skidsemester gör:

Bara du är tillsammans med människor, som gör dig glad, så kan alla skidsemestrar bli bra – oavsett områdets omfång. Det handlar om personerna och inte platsen.

Det är en skröna att tro att de stora kända områdena är de roligaste. En av de intervjuade guiderna vi har pratat med i förbindelse med denna artikel, har varit skidguide i Frankrike på en plats med över 10 fasta guider från flera byråer och skidguide i Österrike där han var ensam skidguide. Här var säsongen där han var helt själv faktiskt den roligaste.

Det är en smaksak, men det finns för- och nackdelar med båda valen. Vid de små ställena kommer du vara utmanad på det lokala språket eftersom restaurang-/barägarna inte pratar 100 % engelska. Det är med till att ge en bra språklig utveckling och du blir mer en del av lokalsamhället än om du är 1 guide bland massor av guider.

Ska jag resa med en vän eller själv?

De flesta unga som gärna vill ut som guider frågar ofta om de inte kan bli guider tillsammans med deras bästa vän. Det skulle absolut vara trevligt, men det lär du dig inte lika mycket av. Reser du iväg själv kommer du stå på egna ben och vara tvungen att komma ut och prata med nya människor. Om ni är två är tendensen att man lutar sig mot varandra mer än om man är iväg själv.

Hur många gäster ska du arbeta med?

Det beror på resebyrå och destination. Vid de små områdena kan du ha 10-20 gäster om veckan, men där du under storveckorna på större destinationer kan ha upp till 2000 gäster.

En del gäster är sötare än andra

Fördelar som skidguide

• Nya vänner

• Upplevelser för livet

• Lön för att åka skidor och ha det trevligt med gästerna

• Hög yrkesmässig och personlig utveckling

• Ett bättre CV

• Möjlighet för arbete som veckoguide efter avslutad säsong

• Många lär mer på 4-5 månader som skidguide än 3 år på universitetet


"Man ska välja att bli skidguide om man vill utmana sig själv. Det är världens bästa jobb om du älskar att arbeta med människor, men det är också ett hårt jobb där du lär känna dig själv."

- Morten Skaarup, Nortlander Ski Tours -

Nackdelar som skidguide

• Du ska alltid vara på – En gäst kan ringa 24 timmar i dygnet

• Lönen (beror på hur duktig och listig du är)

• Du blir beroende av livet i snön

Hur blir man skidguide?

Du är inte den enda som är intresserad av att bli skidguide. De stora resebyråerna får mer än 10 ansökningar om dagen från folk som gärna vill vara guide hos dem under vinterperioden. Därför är det en rätt stor kamp om att bli skidguide. Som tur är skickas det iväg väldigt många skidguider varje år så om du anstränger dig lite och gör en fin motiverad ansökan som visar att du gärna vill ha jobbet, så kommer du säkert på en intervju.

Kom ihåg att vara framåt och tillmötesgående. Byråerna vill ha personer som kan visa framfötterna! Bifoga ett CV som har tagit mer än 10 minuter att göra och hitta ett bra foto av dig själv, om du inte har det, så ta på skidkläder och ställ dig i trädgården en varm sommardag, så ska du nog komma på intervju bara på grund av fotot.

Har du lust kan du ju spela in en video av dig själv på 30 sekunder till 3 minuter där du berättar kort om dig själv och varför du ska ha jobbet som skidguide. Alla byråer vill veta varför du ska vara deras nästa ansikte utåt på skiddestinationerna. Tidigare video-guide-ansökningar kan ses här.

Resebyråerna letar redan efter nya skidguider till nästa säsong från maj och framåt. Du kan därför söka ett jobb som skidguide från maj och ända till januari. Du ska inte vara orolig för att kontakta byråerna i januari eftersom det utan tvekan kan komma lediga guideplatser mitt i säsongen. Det kan hända att en säsongsguide blir sjuk, skadad, avskedad eller väljer att resa hem eftersom jobbet inte var så roligt som personen önskade (som om det är möjligt), därför kan du alltså ha tur och hitta ett jobb som skidguide mitt i säsongen. Då får du inte guidekursträning, eller annan utbildning i att vara skidguide, men allt det de andra har lärt där, det lär du dig på nolltid när du först har kommit dit. Det finns säkert en snäll guidechef eller en kollega som snabbt briefar dig. Så det är bara att skicka iväg en ansökan, säsongen slutar först april/maj.


Publicerad av: Claus Loft Madsen

Hitta erbjudanden på skidresor

Gå til toppen