Andorra - Skidsemester i Pyrenéerna
Men att ta till Andorra på årets skidsemester var en helt annan ingångsvinkel. Som utsända från Skidresor.com var vi väldigt spända på att se vad landet hade att erbjuda.
Pyrenéerna förknippade vi från början med en varm sommarsemester för 25 år sedan, på baksätet i familjens Volvo. Och från senare tid, när Susanne från den danska syster-duon Me & My, sjöng för landet (med den gula och lilafärgade flaggan) i årets Eurovision och såklart när Tour de France-fältet susade iväg genom de vackra bergen.
Efter flera års funderingar var det i vecka fem äntligen dags att stilla vår nyfikenhet! Valet föll på området Grandvalira och staden Pas de la Casa, högt beläget i 2100 meters höjd. Pas de la Casas höga placering var en av orsakerna till att vi valde just denna stad, bara 200 meter lägre än Europas högst belägna skidort i 2300 meters höjd (Val Thorens, Frankrike).
Låt oss gå rakt på sak: Snö fanns det i rikliga mängder och under veckans lopp fick området en extra meter snö, så på den fronten var det perfekt.
Skidområdet
För många klingar nog Andorra och skidåkning en aning exotiskt. Men vid närmare studering av Grandvaliras pistkarta kan även den mest krävande skidåkaren känna sig nöjd. Det bjuds på hela 193 km välpreparerade pister och i allt 67 liftar. Ett liftsystem som ligger på samma standardnivå som Europas bästa. Naturligtvis kunde vi hitta en lift här och där som var av äldre modell och standard, men vi upplevde ändå att vi utan problem kom runt i 80 % av området med hjälp av moderna expressliftar och gondoler.
Pisterna var i suveränt skick under vår vistelse och såklart var även nysnön en bidragande orsak. Just denna vecka fanns det därför ännu fler ställen där man kunde njuta av de orörda snömassorna och den djupa pudersnön. Området har mest blå och röda pister och det gör området perfekt för barnfamiljer som vill kunna följas åt hela dagen.
Området är också bra för folk som reser i grupp med skidåkare på olika nivåer som söker ett område som bjuder på tillräckligt många pister till en veckas semester. Med bra möjligheter för att komma runt i området tillsammans. Dessutom fanns det ett par väldigt bra svarta backar, ofta bredvid de röda så att man kunde mötas igen vid liften.
Det var mycket plats i pisterna eftersom området sträcker sig över flera dalar. Vi utgick som sagt från Pas de la Casa, som ligger helt ut på kanten av området. En fördel med detta var att man som morgonpigg skidåkare kunde åka över de första två topparna och susa runt i de första dalarna och känna att man var den enda i området. Längre fram på förmiddagen hade folk naturligtvis fördelat sig i området. De som bodde i de andra byarna, kom i riktningen mot oss, men det var trots det inte så mycket liftköer och trängsel i pisterna.
Flera bra restauranger låg i en gryta vid foten av pisterna ned mot Pas de la Casa. Detta skapade lite trängsel vid tolvtiden när många sökte sig ned för att få en plats i solen, för av njuta av dagens lunch.
Flera dagar lät vi oss fascinera av snowboardåkarna som i färgglada och trendiga outfits gjorde trick och hopp i en av de tre väldigt välskötta snowboard-parkerna som området bjuder på. Från stolliften "TSD 6 Tossa Espiolets", som långsamt svävade in över parken, kunde man vara åskådare till galna hopp till ljudet av tunga och svettiga hiphop-toner. Just musiken, läget och inte minst säkerhetspersonalen gav snowboardåkarna nästan optimala förhållanden i parkerna.
Utan mat och dryck ...
Just maten, och att kunna njuta av en god rätt i solen på en terrass med utsikt över området, är för många en viktig del av en lyckad dag i skidbacken. I Italien har vi de fantastiska pastarätterna och de spröda pizzorna . I Frankrike de långa baguetterna med paté. I Andorra visste vi inte vad som väntade oss. Området var absolut inte fullt av bra ställen, men ett fåtal bra restauranger som först skulle hittas. Förutom det fanns det också en del mindre caféer och barer med kafeterialiknande rätter och drycker.
Det var särskilt tre ställen som bör nämnas och som vi kan rekommendera. Beläget i det dolda, i en sväng vid den väldigt lätta och trevliga blå pisten "camí de pessons", hittade vi "Restaurant Llac de Pessons" som var pricken över iet. Här såldes lätta rätter på den stora terrassen, med liggstolar och utsikt över den frusna sjön, inomhuscafé med försäljning av diverse varma drycker och en fin restaurang med vita dukar, servitriser och vad som nu hör till. Här fanns något för alla smaker.
I "grytan" ovanför byn El Tarter hittade vi den sista dagen en bra restaurang på andra våning med bord både ute och inne. "Trattoria-Pizzeria Riba Escorxada" gjorde goda pizzor och en fantastisk Tiramisu. Vi måste ju också nämna vårt lokala favoritställe i Pas de la Casa, nämligen "Cafe Madison", som låg precis vid pisten. Här serverade de stora goda sallader och fantastiska hamburgare.
Var ska man bo?
Med nästan 200 km pist och 5 olika städer/byar med tillgång till området, kan en given fråga vara: ”Var ska man bo?" Vår topp tre är Encamp, Soldeu och Pas de la Casa.
Encamp, eftersom det är kortast avstånd till flygplatsen och därmed kortare transfertid. Dessutom har de en väldigt modern kabinlift som på bara 12 minuter tar dig direkt in till mitten av området. Dessutom är själva byn större än de andra och prisnivån på hotell är lägre.
Soldeu, på grund av den enkla tillgången till skidområdet och den mest centrala placeringen i området, med skidåkning helt ned till byn i 1800 meters höjd.
Pas de la Casa, naturligtvis på grund av den höga placeringen och den enkla tillgången till skidområdet. Dessutom är det bra shopping med många spännande butiker. Vill man dansa natten lång är det också möjligt att slå klackarna i taket på de många barerna – kanske speciellt när man efterföljande kan njuta av en klassisk hamburgare på McDonald's.
Guldklockor, sprit och elektronik
Andorra är tullfritt, vilket ger vissa fördelar om man vill köpa med sig lite elektronik eller en flaska alkohol hem från semestern. Det är hemskt billigt. I stormarknaderna hittade vi till exempel alkohol från 15kr. och upp när vi köpte en literflaska. Öl på en bar i "happy hour"-timmarna kostar från 1 Euro och en flaska vin på en restaurang från ca. 80 SEK.
Transporten
Vill man åka på skidsemester till Andorra har man nästan också sagt ja tack till en resa med flyg. Vi flög till Barcelona och därefter åkte vi buss till Andorra. Transfertiden ligger på mellan 2-3 timmar beroende på var i området man ska bo. Bussen åkte på ganska stora bra vägar och bara den allra sista delen, inne i själva Andorra och upp till de olika byarna, var mer bergsåkning.
När vi satte oss på bussen för att återvända till Danmark efter en vecka i Grandvalira, var vi alla överens. Skidområdet kan jämföras med många andra mer kända och bra skidorter där skidområdet hänger ihop, liftarna var av bra standard, att byarna/städerna också har något att erbjuda före/efter pisternas öppettider och den höga belägenhet säkrar snön hela vintern. Det är helt säkert en plats vi återvänder till och som vi varmt rekommenderar.
Resebyråer till Andorra: Sunweb, Active Ski Travel