8 utmaningar vi alla har upplevt på skidsemestern!
Skidunderställ som stinker, ömma muskler och ledvärk, pjäxor som irriterar etc. Vi har alla upplevt det. Det är typiska småproblem som alltid uppstår på skidsemestern. Ta det lugnt, vi har förslag på
1. Skidunderställ som luktar illa
Det är fjärde dagen på skidsemestern och du har snart inga rena skidunderställ kvar. Du genomgår smutstvätten noggrant i ett försök att hitta det som luktar minst illa. Även skidunderstället som inte har varit med på afterski, har en antydan av svettlukt. Du tycker kanske att sju par skidunderställ till en enda vecka är att ta i. Vad gör du?
Det är alltid en fördel att använda ylle (framförallt merinoull). En ylleundertröja kan klara flera svettiga dagar och ändå lukta tillförlitligt. Alternativt, eller som supplement, kan ett sprut med deodoranten alltid förlänga skidunderställets livstid. Dessutom kan vädring i kall och frisk luft göra underverk.
En mer tidskrävande lösning är handtvättmedel. Kasta en näve i handfatet och lägg ditt skidunderställ i blöt. På så sätt undgår du helt att ha ett illaluktande skidunderställ.
2. Trött kropp och värkande leder
Du hade vingar under veckans första dagar, till och med de längsta pisterna kunde du klara i (nästan) ett nafs. Mitt i veckan är du plötsligt tjugo år äldre. Kroppen värker och det är en kraftansträngning att bara resa sig ur sängen. Vad gör du? Först och främst njuter du det. Din kropp är i liv och den används.
Har du framförhållning börjar du det förebyggande arbetet, alltså fysisk träning, redan flera månader innan skidsemestern. På så sätt undgår du de värsta smärtorna och ömma lederna.
Har du inte så bra självdisciplin och tycker du att det är svårt motivera dig själv, eller avskyr du bara motion i allmänhet, så finns det ändå hopp. Mitt i skidveckan, när de ömma musklerna visar upp sitt sanna jag, tar du en kort dag på berget och hittar sedan närmsta bastu, spa eller pool och ger din kropp ro och restitution. Den har förtjänat det. På kvällen föreslår du din resepartner idén om att ni ska göra en massage-klubb där ni växelvis masserar varandras ömma leder. Vem kan säga nej till det?
Var rädd om dig själv – Kom ihåg att ge din trötta kropp ro och restitution efter en lång skiddag
3. Barn som gråter
Ditt barn gråter och vill inte åka skidor. Eller ännu värre, din systers barn gråter och vill inte åka skidor, men tyvärr har din syster och hennes man tagit liften upp i området och är nu långt upp på fjället. Barnet är trött, hen har slagit sig, det är kallt och du är dum. Orsaken kan vara många, men vad gör du?
Det gäller att göra gråt till ett undantag från regeln. Det är roligt att åka skidor och skratt är roligare än gråt. Ta en rolig och kort dag, istället för en lång och uttröttande dag – hitta er egen rytm. Det kan vara en halvtimme på skidor och två timmars pulkaåkning, många pauser med varm choklad eller massor av skogsåkning. Grundläggande gäller det att hitta bästa mutorna till ditt barn. Ju tidigare de lär sig att skidåkning är roligt, ju större är chansen att de hittar meningen med livet.
Kanske kan pulkaåkning eller varm choklad ge den paus vi behöver!
4. Afterski, baksmälla och skidåkning
Tyvärr passar mottot ”Kung om natten, kung om dagen” kanske inte just på dig. De långa kvällarna med afterski efterlämnar huvudvärk och illamående, vilket i sin tur förhindrar dig i att stå redo vid morgondagens första lift. Vad gör du? Sätt väckarklockan och gå upp när den ringer. Det är precis som att dra av ett plåster – ju snabbare det görs, desto kortare tid varar smärtan. Illamåendet och huvudvärken är värst hemma på rummet, när du väl är på berget går det lättare. Frisk luft och skidåkning är den bästa medicinen mot baksmälla.
Det finns dock de dagar när skidåkningen förvärrar illamåendet. Här bör du lyssna på kroppen och ställa skidorna ett par timmar. Istället sätter du dig på närmsta matställe, beställer en jättestor portion pommes frites med majonnäs och en stor cola. Har du ofta en helt omöjlig baksmälla är den bästa lösningen att använda ”tidigt-full-tidigt-i-säng”-tricket. Det är ett trick, som ger dig en god natts sömn. Det fungerar nästan varje gång och det är lätt att efterleva på en afterskibar.
Akta dig för baksmällan – ingen vill spendera sin skiddag så här!
5. Dålig sikt
Dimman har lagt sig över dalen och du kan knappt se två meter fram. Du blir nervös, plogar och ramlar. Du kan inte skilja på upp och ned och illamåendet smyger sig på. Vad gör du?
Kom ihåg att åka skidor som du brukar göra och gå inte i panik. Åk långsamt och märk din skidåkning. Ta tillfället i akt och bli bättre och lev efter mantrana ”man ska inte åka skidor med ögonen” och ”svåra förhållanden är bra träning”.
Är du mer typen som oroar dig för brutna ben så är dålig sikt alltid en ypperlig chans att hitta närmsta värmestuga, klicka av skidorna och ta en mysstund i ljuset och värmen. Alternativt ska du hitta en gondol som tar dig snabbt och långt upp på berget. Kanske har du en sådan tur att toppen ligger över molnen och bjuder på skidåkning i solen. Annars kan ett par goggles till molnigt väder, helt klart rekommenderas.
När sikten är dålig i dalen är det möjligt att få en fantastisk utsikt och solsken på toppen.
6. Panik mitt i backen
Du står mitt i backen och kan inte komma vidare. Det är omöjligt att svänga och pisten känns lodrät. Du visste att den var svår, men du trodde att du kunde klara den. Kallsvetten rinner ner för ryggen och dina reskamrater ropar att du bara ska åka. Vad gör du?
Du ropar tillbaka att de ska hålla käften och komma upp och hjälpa dig. Det kan vara lättare att svänga om du åker efter en skidåkare som har mer rutin och kan lägga ett spår du ska följa. Skippa allt om fancy parallell skidåkning och använd den goda gamla plogen, där du kan känna dig trygg. Ta de pauser du behöver för att komma ned. I värsta fall kan du ta av skidorna och glida ner på rumpan eller ringa efter en snöskoter.
När det dåliga vädret och problemen i backen har löst sig, känner du dig som en superhjälte!
7. Problem med skidpjäxorna
Dina skidpjäxor ger dig alltid problem på ett eller annat sätt. Det ena året är de för små, nästa år är de för stora. De är alltid svåra att få på sig och de är omöjliga att gå med. Vad gör du? Har du stora problem med pjäxorna kan det löna sig att köpa dina egna. Med egna pjäxor är du säker på att de sitter som de ska. De formar sig efter din fot, du kan bocka ut dem där de klämmer och du kan få dem så mjuka eller stela som du vill ha dem.
Passar det dig bättre med uthyrning, så kom ihåg att få dem i en storlek som passar. Prova dem en dag på berget och byt dem om du får problem. Dra upp skidstrumpan ordentligt och utan veck när du tar på dig slalompjäxan. Kom ihåg att vända pjäxorna rätt och kolla så att dina barn har fått på sig dem på rätt fot. Det kan ge ömma fötter att åka med höger pjäxa på vänster fot. Ställ dina skidpjäxor inomhus eller använd en pjäxvärmare när det är omöjligt att pressa ned foten i en kall och stel skidpjäxa.
Skidpjäxor är svåra att gå i, det vet vi allihop. Men så är det och det får vi leva med. En skidpjäxa är en skidpjäxa och inte promenadskor, precis som en badtoffla inte heller är en vandringskänga.
Det gäller att hitta en skidpjäxa som passar precis till din fot och dina behov – design kommer i andra hand!
8. Skidorna vill inte svänga
Dina skidor är helt omöjliga och vill inte svänga. De är antingen för långa, eller för korta och har inget fäste i snön. Vad gör du?
Ta dig god tid i skidbutiken och ta emot den kompetenta hjälp som ofta erbjuds. Har du uthyrningsskidor, kan du alltid byta dem till ett par som passar dig bättre. Är det däremot dina egna skidor så är en skidservice ofta kärkommen. Det är dock inte alltid som man kan lägga skulden på utrustningen. Skidåkare på alla nivåer kan behöva en skidlektion. Du kan med fördel köpa undervisningen i början av veckan, så har du längre tid att träna dina nya färdigheter och få glädje av dem hela semestern.
Läs om hur långa dina skidor ska vara här